Під час голосування та підрахунку голосів спостерігачі ОПОРИ зафіксували незначні порушення, які принципово не впливають на результат виборів. Переважно вони стосувались матеріально-технічного забезпечення та процедур голосування. 

Результатами спостереження в день голосування в Сумській області поділилась координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Сумській області під час онлайн-пресконференції 16 листопада 2020 року.

Загалом явка у так званому «другому турі» виборів у Сумах виявилась доволі низькою – лише кожен 5-й виборець дістався виборчої дільниці і проголосував. У Сумах у повторному голосуванні взяли участь 19,26% сумчан.

«Незважаючи на те, що протягом дня повторного голосування спостерігачі ОПОРИ фіксували порушення, не було виявлено інцидентів, які могли б критично вплинути на результати волевиявлення виборців», - резюмувала координаторка. «Наприклад, зранку 15 листопада 2020 року на дільницю № 590993 не впускали спостерігача ОПОРИ. Згодом члени ДВК змінили свою думку і пояснили, що їх неправильно інформували», - зауважує вона

Переважно спостерігачі ОПОРИ під час повторного голосування фіксували порушення процедурних правил. Зокрема, на одній із виборчих дільниць (№590958) виборці масово заповнювали бюлетені поза кабінками для голосування. Крім того, тут траплялись випадки видачі бюлетенів виборцям лише одним членом дільничної виборчої комісії. Відтак, коли частина членів комісії вирушила до виборців, які голосують за місцем перебування, на самих дільницях залишилось замало членів ДВК.

Епідемічна ситуація і карантинні заходи змусили як ДВК, так і виборців внести корективи у свою діяльність. Зокрема, на одній із виборчих дільниць (№590996)  всі виборці подали заяви про голосування за місцем перебування – на самій виборчій дільниці голосування фактично не відбувалось. На іншій виборчій дільниці (№590951) під час прибирання і дезінфекції всі члени ДВК покидали приміщення, залишаючи документацію на столах. 

Нагальною проблемою залишається доступність виборчих дільниць для маломобільних груп населення. Частина дільниць знаходились на других поверхах будівель без ліфту або у напівпідвальних приміщеннях – для того, щоб проголосувати, потрібно було подолати до кілька десятків сходинок. Багато будівель, у яких розташовуються виборчі дільниці, не були обладнані пандусами. У випадках, якщо пандуси є, їх кут є таким, що унеможливлює користування ними. 

Результати спостереження свідчать, що підрахунок голосів відбувся без значних проблемних інцидентів. Під час прийому протоколів та виборчої документації Зарічною та Ковпаківською районними у місті ТВК утворювались черги з членів ДВК. Сам прийом документів відбувався доволі швидко. Протоколи кількох ДВК були відправлені на уточнення.  Загалом, до 5 ранку 16 листопада всі протоколи було прийнято. Наразі як Ковпаківська, так і Зарічна районні у місті ТВК оголосили технічну перерву до вівторка, 17 листопада. 

Також на пресконференції виступила громадська омбудсменка із захисту виборчих прав у Сумській області. За її словами, доступність виборчих дільниць є проблемою, не вирішеною з часу попереднього голосування 25 жовтня. Звернення з цього приводу надходили і під час повторного голосування. “Також були порушення в тому, що на окремих дільницях не хотіли реєструвати спостерігачів. У моїй присутності було кілька випадків, коли голови комісій відмовляли у реєстрації спостерігачам, але після втручання і розмови спостерігачі, особливо від громадських організацій, були зареєстровані. Такі інциденти відбулись на двох дільницях - там голови дільниць говорили, що можуть реєструвати лише спостерігачів від кандидатів, які беруть участь у “другому турі”, - повідомила громадська омбудсменка. Також вона зауважила: “Вже після 8 години телефонували з питанням чи дійсно явка відповідає тій, яка була оголошена, і чи не відбудеться якихось порушень під час підрахунку. На мою думку, всі члени комісій були зацікавлені в тому, щоб працювати чесно. Якщо не було звернень до поліції від спостерігачів щодо порушення, то всі процедури відбувались відповідно до чинного законодавства”. 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.