15 листопада, у день повторного голосування за Херсонського міського голову, спостерігачі ОПОРИ фіксували брак матеріально-технічного забезпечення ДВК, порушення правил поведінки виборців на дільницях та агітацію у день виборів. Про це під час пресконференції 16 листопада розповів координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Херсонській області.

Явка виборців у день повторного голосування за даними Центральної виборчої комісії становить 20,89%. Для порівняння у «першому турі» у день голосування явка у Херсоні становила 29,31%. Усього 15 листопада проголосували 53 тис. 362 особи.

У день голосування всі виборчі дільниці у Херсоні запрацювали вчасно – о 08:00. Перші виявлені спостерігачами порушення стосувалися браку матеріально-технічного забезпечення ДВК. На деяких дільницях була недостатня кількість кабінок для таємного голосування та виборчих скриньок.

Під час спостереження спостерігачі повідомляли про дільниці, які є недоступними для маломобільних груп населення. А саме виборчі дільниці №650740, №650702, №650715, №650727, №650675. Дільниця вважається доступною у випадку наявності ключових факторів: розташування на 1-му або нульовому поверсі, наявності нормативного пандуса та поручнів, у приміщенні відсутні будь-які перешкоди для виборців, пересування по шляху слідування до будівлі є безперешкодним.

«Також були зафіксовані порушення правил поведінки виборців на дільницях: заходили удвох до кабінок для голосування, намагалися винести із приміщення дільниці бюлетень та використовували замість звичайного паспорта громадянина України намагався використати мобільний додаток «Дія». Після зауважень від спостерігачів та членів комісії порушення було усунено», – розповів.

Біля кількох виборчих дільниць спостерігачі ОПОРИ зафіксували осіб, які проводили опитування. На бейджах інтерв’юерів, які збирають дані для екзит-полів, була написана назва громадської організації «Регіональна платформа «Нам тут жити!». Таку ж назву має політична партія «Нам тут жити!», яка є суб’єктом висування кандидата на посаду міського голови Херсона Ігоря Колихаєва. Використання назви чи символіки партій може розцінюватися як агітація. У день виборів агітація заборонена. Після звернення до організаторів опитування з бейджів прибрали назву організації.

Спостерігачі ОПОРИ звернулися до поліції через споруду з назвою «Лабіринт сміху», що розташована у Корабельному районі Херсона. На ній були розміщені матеріали на користь кандидата, що має ознаки агітації у день голосування.

За словами спостерігачів ОПОРИ, народні депутати Володимир Мороз та Віктор Чорний використовували свій статус для перебування на ДВК у Херсоні. Вони відвідували дільниці разом з кандидатом на посаду міського голови Володимиром Сальдо.

Відповідно до норм Виборчого кодексу України народні депутати не входять до переліку осіб, які мають право знаходитись на дільниці під час голосування та засідань дільничних комісій.

Відділ комунікації поліції у Херсонській області повідомив, що у 15-го листопада до поліції надійшло 27 заяв та повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства. 11 повідомлень стосувалися незаконної агітації, 3 – незаконного опитування, 9 – конфліктних ситуацій та інших порушень на ДВК, 2 – підкупу виборців, 1 – знищення або псування бюлетеня та спробі винесення бюлетенів.

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)