У Луцьку на дільничній виборчій комісії №071044 станом на 23:45 уже близько півтори години, як склали протоколи, однак підписували протокол поступово – по кілька членів комісії. Окрім того,  члени комісії відмовилися показати один із примірників спостерігачу ОПОРИ.

Спостерігач ОПОРИ фіксував, як члени комісії приблизно від 22:15 переглядали протокол та бесідували. На ньому уже з’явилися  підписи голови, заступника та секретаря, однак інші члени не поспішали його підписувати.

На зауваження спостерігача комісія не реагувала - за їх словами, те що, протокол складений, нічого не значить. Натомість спостерігачу закидали, що він заважає.

Близько 23 години члени комісії узагалі залишили примірники протоколів на столі та «розбрелись» по приміщенні – попри те, що безперервне засідання триває і представники ДВК на дільниці, виборчу документацію залишили без нагляду.

Проте на протоколі поступово підписувались окремі члени комісії. Станом на 23:45 комісія не хотіла показувати протокол спостерігачеві.

Відповідно до частини 4 статті 251 Виборчого кодексу України, у протоколі про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці зазначаються дата і час (година і хвилини) його підписання членами дільничної виборчої комісії. Кожен примірник протоколу підписується головою, заступником голови, секретарем та іншими членами дільничної виборчої комісії, які присутні на засіданні виборчої комісії. У разі незгоди із результатами підрахунку голосів, зафіксованими у протоколі комісії, член комісії підписує протокол із позначкою "З окремою думкою". Письмовий виклад окремої думки додається до протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці. Непідписання або відмова від підписання протоколу окремих членів комісії не має правових наслідків для дійсності протоколу. У разі відсутності підпису члена дільничної виборчої комісії у протоколі про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці напроти його прізвища зазначається причина відсутності підпису. Цей протокол підписується членами дільничної виборчої комісії та засвідчується печаткою дільничної виборчої комісії лише після його остаточного заповнення.

 

 

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)