Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, восьмеро з 16  членів Приморської районної у місті Одесі ТВК двічі утрималися під час голосування за прийняття виборчої документації від дільничних виборчих комісій.

Спочатку до Приморської районної ТВК приїхали члени ДВК №511339, в яких виявися незапакованим список виборців. Вісім членів районної ТВК утрималися під час голосування за прийняти виборчої документації. Після цього документи привезла ДВК № 511328. До її виборчої документації зауважень не було, але під час голосування ці ж восьмеро членів районної ТВК знову утрималися, в результаті чого не вистачило голосів для прийняття рішення.

Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, який присутній на засіданні районної ТВК, станом на 23 годину члени обох ДВК перебувають в очікуванні у приміщенні районної ТВК. За словами членів виборчих комісій, вони чекають на роз’яснення від Одеської міської ТВК. Районна ТВК тим часом пішла на технічну перерву.

Згідно з ч. 5 ст. 254 Виборчого кодексу за результатами розгляду документів дільничної виборчої комісії та скарг під час проведення голосування та підрахунку голосів на виборчій дільниці, а також під час транспортування виборчих документів до територіальної виборчої комісії, що надійшли до територіальної виборчої комісії на момент прийняття документів дільничної виборчої комісії, територіальна виборча комісія приймає одне з таких рішень: 1) врахувати відомості протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці; 2) зобов’язати дільничну виборчу комісію виправити виявлені недоліки шляхом складання протоколу з позначкою «Уточнений»; 3) провести повторний підрахунок голосів на виборчій дільниці в порядку, встановленому цим Кодексом.

Нагадаємо, що відповідно до ч. 5 ст. 157 Кримінального кодексу ухилення члена виборчої комісії чи члена комісії з референдуму від виконання своїх обов’язків у роботі комісії без поважних причин, що призвело до неможливості роботи виборчої комісії, комісії з референдуму в день голосування, проведення підрахунку голосів на виборчій дільниці чи дільниці з референдуму, встановлення підсумків голосування у відповідному виборчому окрузі чи окрузі з референдуму, встановлення результатів виборів або референдуму, карається обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)