Дільнична виборча комісія мотивувала це тим, що «вже почався підрахунок голосів».

Спостерігач ОПОРИ прибув на виборчу дільницю №511188 (вул. Лип Івана та Юрія, 14-А) приблизно о 20:15-20:20, де відбувалося безперервне засідання дільничної виборчої комісії, на якому має здійснюватися підрахунок голосів.

Проте головуюча на засіданні повідомила, що не може впустити його на засідання через те, що після 20:00, за її словами, нікого не можна пускати на засідання. Спостерігач викликав поліцію.

Згідно з ч. 7 ст. 239 Виборчого кодексу офіційний спостерігач має право бути присутнім з дотриманням вимог Кодексу на засіданнях територіальної та дільничних виборчих комісій відповідного виборчого округу; перебувати на виборчих дільницях під час голосування, спостерігати з будь-якої відстані за діями членів виборчої комісії, у тому числі під час видачі виборчих бюлетенів виборцям і підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці та встановлення підсумків голосування, не перешкоджаючи членам виборчої комісії фізично; здійснювати фото-, відеозйомку та аудіозапис, не порушуючи при цьому таємниці голосування виборців; вживати необхідних заходів у межах законодавства щодо припинення протиправних дій під час голосування та підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці.

Відповідно до ч.13 статті 248 Виюорчого кодексу України за 5 хвилин до 20 години голова дільничної виборчої комісії оголошує про закінчення голосування та зачинення виборчої дільниці о 20 годині. Виборці, які на 20 годину прийшли до дільниці для голосування, мають право проголосувати. Для забезпечення реалізації цього права виборців один із членів комісії о 20 годині за дорученням голови дільничної виборчої комісії підходить до входу у приміщення для голосування та запрошує всіх виборців, які ще не проголосували, зайти до приміщення для голосування і зачиняє двері. Після виходу з приміщення для голосування останнього виборця приміщення зачиняється і в ньому залишаються тільки члени виборчої комісії та особи, які згідно з цим Кодексом мають право бути присутніми на засіданні виборчої комісії.

Раніше на цій же виборчій дільниці видалили іншого спостерігача ОПОРИ.

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.