Приморська районна в місті Одесі територіальна виборча комісія не здійснила заміни членів ДВК 14 листопада, попри надходження відповідних заяв від суб’єктів подання.

Як пояснили ОПОРІ в Приморській районній у місті Одесі ТВК, заміни не вдалося зробити через відмову голосувати за прийняття відповідних постанов низки членів виборчої комісії.

Водночас вранці 15 листопада, в день голосування, Приморська районна ТВК змогла ухвалити постанову про заміну чотирьох членів однієї дільничної виборчої комісії, оскільки, за словами ТВК, в іншому випадку на цій ДВК не було б достатньої кількості членів комісії. По інших ДВК заміни так і не було зроблено.

Водночас пресслужба Головного управління Національної поліції України в Одеській області повідомила, що правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом перешкоджання здійсненню виборчого права: «Через неналежне виконання секретарем однієї з виборчих комісій Приморського району своїх обов'язків по роботі з виборчою документацією комісія відкрилася з запізненням. Відомості за вказаним фактом поліцейські внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 5 ст.157 Кримінального кодексу України – перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії референдуму чи діяльності офіційного спостерігача».

Ще одне досудове розслідування також розпочато у Приморському районі через те, що дільнична виборча комісія тимчасово припинила роботу, оскільки  один із її членів не був офіційно зареєстрований:

«Після усунення недоліків роботу ДВК поновлено. За фактом  перешкоджання здійсненню виборчого права розпочато провадження за ч.1 ст.157 Кримінального кодексу України», – повідомили в поліції.

Крім того, пресслужба політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» оприлюднила інформацію про те, що Приморська ТВК не провела заміни в ДВК.

Нагадаємо, що в Одесі за день до голосування замінили трьох членів міської ТВК включно з головою і секретарем. Крім того, заміни 10, 12 і 13 листопада відбулися у районних в місті Одесі територіальних виборчих комісіях.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)