Сьогодні, 13 листопада 2020 року, почалась передача бюлетенів для повторного голосування на виборах Сумського міського голови. Дільничні виборчі комісії отримують бюлетені у приміщенні Сумської міської ради.

Як повідомила спостерігачам ОПОРИ голова Сумської міської ТВК Ірина Гончаренко, жодних проблем щодо друку бюлетенів не було. «Все ми отримали вчасно, все знищили (все те, що зайве), акт підписаний. Все благополучно. Зараз приїхали, все розклали, видаємо все: і бюлетені, і протоколи, і канцтовари, і засоби захисту. Спецдільницям – ще і маскхалати захисні. Бюлетені отримали сьогодні вранці», - пояснила Ірина Гончаренко.

За її словами, бюлетені було надруковано тільки ввечері 12 листопада, і вранці наступного дня їх було отримано. «У них (видавництва – ОПОРА) є склад. Вони бюлетені надрукували вже о 8 вечора. Ми приїхали туди (до складу видавництва – ОПОРА), опломбували, а сьогодні вранці розпечатали і привезли бюлетені», - пояснює очільниця Сумської міської ТВК. За її словами, Сумська міська ТВК бюлетені отримала, передала Ковпаківській та Зарічній районним у місті ТВК, а ті зараз видають закріпленим за ними дільничним виборчим комісіям.

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Сумській області зауважує, що відбулось порушення строків передачі бюлетенів від Сумської міської ТВК до ТВК нижчого рівня – Зарічної та Ковпаківської районних у місті Суми. «Ця проблема зумовлена стислими строками підготовки до повторного голосування на виборах міського голови Сум. Тим не менш, позитивним моментом є те, що дільничні виборчі комісії отримують бюлетені відповідно до встановлених законодавством строків», - пояснила.

Нагадаємо, що відповідно до статті 242 Виборчого кодексу України територіальна виборча комісія, яка встановлює результати відповідних місцевих виборів, на підставі договору, укладеного між нею і поліграфічним підприємством, забезпечує виготовлення виборчих бюлетенів для голосування на місцевих виборах відповідно: 1) виборча комісія Автономної Республіки Крим, обласна, міська (міст з районним поділом) виборча комісія - не пізніш як за десять днів до дня голосування та отримує виготовлені виборчі бюлетені не пізніш як за дев’ять днів до дня голосування в упаковці підприємства-виготовлювача на підставі акта приймання-передачі за формою, встановленою Центральною виборчою комісією.

Згідно з цією ж статтею територіальна виборча комісія, яка встановлює результати місцевих виборів, передає виборчі бюлетені в упаковці підприємства-виготовлювача територіальним виборчим комісіям, які встановлюють підсумки відповідних місцевих виборів, у такі строки: … 3) міська (у містах з районним поділом) виборча комісія передає виборчі бюлетені з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, міської ради у територіальних або багатомандатних виборчих округах, міського голови відповідним районним у місті виборчим комісіям - не пізніш як за чотири дні до дня голосування.

Частина 5 вказаної статті передбачає, що міська у містах без районного поділу, районна в місті, сільська, селищна виборча комісія не раніш як за три дні до дня голосування на своєму засіданні передає відповідним дільничним виборчим комісіям виборчі бюлетені з кожних місцевих виборів в упаковці підприємства-виготовлювача: 1) міська (міста без районного поділу), районна в місті виборча комісія передає виборчі бюлетені з відповідних виборів міського голови, депутатів міської ради, депутатів районної в місті ради (у містах, де утворені районні в місті ради), депутатів районної ради, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим або обласної ради у відповідному виборчому окрузі (крім міст Києва та Севастополя);

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.