У листопаді учасники «другого туру» з виборів Луцького міського голови Богдан Шиба (самовисування) та Ігор Поліщук («За майбутнє») на двох рекламували 45 дописів у соцмережі Facebook. Рекламу Богдана Шиби оплачував Святослав Лесюк, а Ігоря Поліщука – він сам.

Представники Громадянської мережі ОПОРА проаналізували дані із Бібліотеки реклами соцмережі про оплату за публікації, пов’язані із соціальними питаннями виборами та політикою. Нагадаємо, що у звіті Бібліотеки реклами Facebook не подається точної інформації про вартість політичної реклами, якщо вона не перевищила 100 американських доларів.

Тож протягом листопада зі сторінки «Богдан Шиба» вмикали на рекламу 37 дописів відповідної тематики. Йдеться про 24 унікальні пости та ще 5 дописів, котрі рекламували 2-3 рази – загалом ще 13 повідомлень.

11 дописів містили відеоролики, у котрих відомі у місті особи висловлювали підтримку Богдану Шибі чи прямо закликали за нього голосувати. Йдеться про політиків (обраних депутатів та екскандидата на посаду міського голови), «атовців», очільників спілок тощо.

У решті випадків йдеться про короткі ролики із Богданом Шибою, нарізані із його інтерв’ю,  у котрих він висловлює свою позицію щодо різних питань – як захищатиме інтереси лучан, як протистоятиме Ігорю Палиці, оцінює роботу муніципальної варти тощо. Кілька публікацій стосувалися анонсування ефіру за участі кандидата та поширення самого ефіру.

Окрім того, один пост закликав підписатися на сторінку кандидата, а у кількох повідомленнях Богдан Шиба дякував за отриману підтримку чи закликав прийти на вибори 15 листопада.

Реклама таргетувалася переважно (на 99%) на користувачів у межах Волині, а у шести постах -на 100% на Волинську область.

У постах, котрі рекламувалися по кілька разів, вартість реклами у двох випадках становила 100-199 доларів,  в одному – 200-299 доларів та ще в одному – від 0 до 100 доларів. Усі унікальні дописи вартували від 0 до 100 доларів. Оплачував рекламу Святослав Лесюк.

Зауважимо, що станом на 21:00 12 листопада рекламуються 11 постів (10 із них були ввімкнені на рекламу 12 листопада).

За даними Бібліотеки реклами у період за 4-10 листопада на рекламу дописів зі сторінки спрямували 1028 доларів. Зауважимо, що сторінку «Богдан Шиба» створено 7 вересня 2020 року, і за період її існування на рекламу дописів у соцмережі Facebook спрямували загалом 3 тис. 238 доларів.

Зі сторінки «Ігор Поліщук» протягом листопада рекламували 2 унікальні дописи та ще 2 пости, котрі рекламували по 3 рази.

Унікальні повідомлення стосувалися проєктів із покращення благоустрою міста – підсвітки релігійної споруди та встановлення освітлення на одній із вулиць. Вартість кожного із повідомлень становила від 0 до 100 доларів, рекламу транслювали для сегменту користувачів у Волинській області.

Ще один пост, котрий тиражували тричі, містив відеоролик, у котрому Ігор Поліщук дякує за підтримку його та партії у першому турі, закликає підтримати його на виборах 15 листопада та розповідає про плани на посаді. Вартість реклами – 300-399 доларів.

Інший ролик, котрий також тиражували тричі, розповідав про плани Ігоря Поліщука у разі його перемоги на виборах міського голови. Обійшлася реклама цих дописів у 400-499 доларів. У всіх постав вказано, що оплачував рекламу «Кандидат на посаду Луцького міського голови Ігор Поліщук». Зауважимо, що станом на 21:00 12 листопада реклама двох останніх роликів активна. Таргетувалися вони у 99% випадків на користувачів у Волинській області.

За період 4-10 листопада на рекламу дописів сторінки витратили 601 долар. Сторінку створено 9 березня 2018 року, і за період від 25 червня 2019 року на рекламу постів витратили 3 тис. 549 доларів.

Нагадаємо, що згідно з частиною 4 статті 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів, партій – суб’єктів виборчого процесу, якщо інше не передбачено Кодексом.

Відповідно до  частини 1 та 4 статті 213 Кодексу  організація партії, яка висунула виборчий список, кандидат у депутати, кандидат на посаду сільського, селищного, міського голови для фінансування своєї виборчої кампанії, в тому числі передвиборної агітації можуть утворити власний виборчий фонд. Використання коштів з рахунків виборчого фонду здійснюється у безготівковій формі.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що за правилами соцмережі, які почали діяти минулого року, вся політична реклама має бути відповідно маркована. Фейсбук-користувачі можуть самостійно відслідковувати дотримання цих норм і, помітивши політичний допис без належного маркування, надіслати скаргу.

 
 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)