15 листопада в Сумах відбудеться повторне голосування на виборах міського голови. Зважаючи на стислі строки передвиборної кампанії та карантинні обмеження, агітаційні активності кандидатів мали низку особливостей: надання переваги медійному простору та соцмережам, а також залучення на свою користь підтримки відомих у місті осіб.

ОПОРА вже зауважувала, що строки проведення передвиборної агітації перед повторним голосуванням на виборах міського голови є доволі стислими (лише 2 тижні), тому активностей кандидатів було зафіксовано порівняно небагато. Крім того, Суми було віднесено до так званої «червоної зони» ще з 12 жовтня, тому обидва кандидати на посаду міського голови (Вадим Акпєров від «Європейської Солідарності» та Олександр Лисенко від ВО «Батьківщина») не влаштовували традиційних зустрічей з виборцями, а шукали інші шляхи комунікації. В обласному центрі також не було зафіксовано наметів, в яких би поширювали матеріали передвиборної агітації.

Натомість, обидва кандидати зробили вибір на користь «безконтактних» способів агітації. Зокрема, у кампаніях обох використовуються білборди. Чинний міський голова та кандидат на цю ж посаду Олександр Лисенко обрав девізом кампанії гасло «Довіряй реальним справам!» і для ілюстрації розмістив серію білбордів з відомими мешканцями міста, які висловлюють йому підтримку. Натомість Вадим Акпєров позиціонує себе на білбордах як «новий мер» та «шанс на зміни».

Олександр Лисенко також розмістив матеріали, в яких дякує за підтримку та закликає «довіряти реальним справам» і «обирати розвиток міста» в місцях, які використовуються як зупинки громадського транспорту.

Кандидати також розгорнули медійну активність. Обидва кандидати погодились взяти участь у дебатах, які мають відбутись у п’ятницю, 13 листопада 2020 року.  Вадим Акпєров до того ж долучився до кількох проєктів, організованих як регіональними, так і всеукраїнськими ЗМІ, наприклад, програм «Гончаренко рулить» на «5 каналі», «Ехо України» на «Прямому» та авторської програми Олександра Хоруженка «#хто_на_мера?». Загалом, якщо Вадим Акпєров доволі часто критикує чинного очільника міста і його підходи до управління обласним центром, то Олександр Лисенко зосереджується переважно на побудові власного позитивного іміджу через проєкти ремонтів, будівництва та благоустрою.

Кандидати також послуговуються рекламою у соціальних мережах. Обидва кандидати вирішили показати, що їх підтримують відомі мешканці Сум. Наприклад, у соціальній мережі Фейсбук поширюється низка роликів, на яких відомі сум’яни висловлюють свою підтримку Олександру Лисенку. Вадим Акпєров, у свою чергу, дякує за підтримку Юрію Бові, міському голові Тростянця, який підтримав його кандидатуру на виборах.

Нагадаємо, що відповідно до частини 1 статті 51 Виборчого кодексу України, передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата, партію (організацію партії) - суб’єктів виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.