На Волині поширювали газету із негативними публікаціями проти кандидата на посаду міського голови Луцька Богдана Шиби (самовисування). Про це стало відомо ОПОРІ у четвер, 12 листопада. Пресу з елементами «чорного піару» виявили у кількох селах, котрі входять до складу Луцької міської громади.

На першій сторінці випуску із ознаками «чорного піару» проти кандидата-самовисуванця Богдана Шиби великими буквами написано «Думайте, кого обирати!», а знизу зазначено «Молодіжна правозахисна організація – незалежне аполітичне об’єднання молоді». Ця ж організація вказана на останній сторінці, де йдеться про тираж – його тираж становить 15 тисяч примірників.

У виданні міститься негативні матеріали щодо Богдана Шиби. На першій сторінці  розмістили публікацію під назвою «Шиба і четверо загиблих: як мер з коханкою з’їздив відпочити». Закінчення матеріалу розмістили на сторінці 4. Другу сторінку повністю займає публікація, у котрій кандидата як колишнього міського голову звинувачують у розтраті коштів на транспорт та накопиченні боргу. У матеріалі на третій сторінці йдеться про розпродування комунальних земель «за копійки». На останній шпальті розмістили публікацію із звинуваченням Богдана Шиби у брехні щодо підтримки з боку екскандидатів.

У коментарі ОПОРІ Богдан Шиба зазначив, що вважає, що це справа рук опонентів. Мовляв,  газета «зліплена» із матеріалів одного із волинських видань та каналів, тому йому зрозуміло «звідки ноги ростуть».

«Опоненти перейшли будь-які межі не тільки закону моралі, але й здорового глузду... Довести, звісно, нічого не вдасться, бо там зазначена київська асоціація… Мені прикро і шкода, що в нашій державі така правова сваволя, що навіть немає куди звертатися – нікого не шукатимуть та не притягатимуть до відповідальності. Єдине, лучани мають самі розібратися, що це компанія така, що заради крісла міського голови йде на такі брудні методи», - сказав Богдан Шиба.

Відповідно до частини 4 статті 57 Виборчого Кодексу України засобам масової інформації, їх посадовим та службовим особам і творчим працівникам під час виборчого процесу у своїх матеріалах і передачах, не обумовлених угодами, укладеними відповідно до вимог частини третьої статті 55 і частини другої статті 56 цього Кодексу, забороняється агітувати за або проти кандидатів, партій (організацій партій), оцінювати їхні передвиборні програми або надавати їм перевагу в будь-якій формі.

Відповідно до частини 5 забороняється поширення завідомо неправдивих відомостей про кандидата, партію (організацію партії) - суб'єктів виборчого процесу.

 

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)