Із 14 партій, кандидати від котрих балотувалися у депутати Луцької міської ради, фінансові звіти про використання коштів виборчого фонду (або ж повідомлення про невідкриття такого), подали лише 9 політсил. Показали звітність щодо використаних коштів і 6 із 11 кандидатів, а щодо одного також надійшла інформація про невідкриття фонду.

Представники Громадянської мережі ОПОРА проаналізували звіти, котрі опублікували на сайті Луцької міської ради. Зокрема, тут наявні відомості про 9 партій (із них – 2 повідомлення про невідкриття), кандидати від котрих балотувалися у депутати.

Одразу зауважимо, що статті Виборчого кодексу України про відкриття виборчих фондів та підготовку фінансових звітів про використання коштів виборчих фондів виписані таким чином, що політичні партії та кандидати трактували їх по різному. Відтак, відкривати чи не відкривати виборчі фонди, подавати проміжні чи остаточні фінансові звіти, або ж просто повідомляти виборчі комісії про витрачання коштів з фондів чи відсутність відповідних фондів, до якої територіальної виборчої комісії подавати фінзвіти – політичні партії та кандидати вирішували на власний розсуд.

Зважаючи на усі ці обставини, представники Громадянської мережі ОПОРА не змогли систематизувати, узагальнити та проаналізувати в єдиному форматі подані партіями та кандидатами проміжні та остаточні фінансові звіти, натомість, вдалось виокремити окремі особливості процесу фінансування виборчих кампаній партій та кандидатів, а також виокремити спірні моменти у трактуванні законодавства, на які варто звернути увагу при удосконаленні Виборчого кодексу України.

Отож, до Луцької міської територіальної виборчої комісії і проміжні, і остаточні фінансові звіти подали політичні партії ВО «Батьківщина», «Голос», «Громадянський рух «Свідомі», «Європейська Солідарність», «За майбутнє», Народний Рух України і «Слуга народу». Натомість партії ВО «Свобода» і «Опозиційна платформа – За життя» повідомили про те, що не утворювали виборчі фонди обласних організацій партій чи окремих кандидатів

Керівник Луцької міської організації політичної партії ВО «Свобода» і кандидат від цієї політичної партії у депутати Луцької міської ради на виборах 25 жовтня Микола Федік пояснив ОПОРІ, що висування кандидатів здійснювали від обласного осередку. Тому фінансування його кампанії та кампанії міських кандидатів здійснили із обласного виборчого фонду. Відтак, фінансовий звіт подали в обласну ТВК.

«Там є і витрати ті, які були по меру.  Білборди, сітілайти – вони подані там, цей звіт ми подавали в обласну ТВК. Виборчий рахунок суто обласний, тому ми подавали туди», - розповів Микола Федік. За його словами, так вирішили вчинити після консультації із ЦВК: там, мовляв, порадили віднести у міську ТВК повідомлення, а повний звіт надати обласній. Тож у партії так і вчинили. 

Також низка політичних сил, які брали участь у місцевих виборах, висуваючи списки кандидатів у депутати Луцької міської ради, не подали до Луцької міської ТВК ні фінансових звітів, ні повідомлень про відкриття/невідкриття виборчих фондів. Серед таких партій: «Еко Партія Берези», «Перемога Пальчевського», Аграрна партія України, «Наш край», «Сила і Честь».

ОПОРІ вдалось зв'язатись із представником політичної партії «Еко Партія Берези» та кандидатом на посаду Луцького міського голови від цієї партії Віктором Грисюком. Він розповів, що партії не вдалось відкрити виборчий фонд місцевої організації партії. «Як «Еко партія» ми не змогли відкрити рахунок виборчого фонду, оскільки Волинська обласна організація партії  була без статусу юридичної особи. Стався трішки казус правовий через певні обмеження, оскільки виборчий фонд «Еко партії Берези» відкрили в Києві, а у нас одне ЄДРПОУ,  і раз вже там відкрито, то ми вже не змогли... Потім спробував, щоб я принаймні як кандидат відкрив – вдалося. Я публічно оголосив, що є можливість, люди можуть прийти в банк з паспортом з кодом, перерахувати кошти. Та, на жаль, через складність процедур не було у нас пожертв, тож ми не використовували виборчий фонд. У нас немає жодної публікації, жодного борду, жодного сітілайту, інтерв’ю тощо», - зазначив він.

Тож, за словами політика, оскільки надходжень та витрат виборчого фонду кандидата не було, ні проміжного, ні остаточного фінансового звіту не подавали. 

Проаналізувавши зміст поданих фінансових звітів окремих політичних сил, Громадянській мережі ОПОРІ вдалось з'ясувати, які ж витрати здійснили партії на передвиборну кампанію.

Остаточний звіт ВО «Батьківщина» охоплював період із 8 по 24 жовтня. Тож на поточний рахунок виборчого фонду із накопичувального рахунку надійшло 152 тис. 836 грн 26 коп. Усі кошти використані в повному обсязі.

В остаточному звіті «Громадянського руху «Свідомі» за період 1-29 жовтня зазначена сума 516 тис. 355 грн. Із неї власні кошти місцевої організації парії складають 64 тис. 300 грн, а ще 452 тис. 55 грн – внески кандидатів. На виборчу кампанію витратили практично усі кошти – 516 тис. 214 грн 99 коп.

Остаточний звіт «Європейської Солідарності» включає період 5-30 жовтня. Загалом на накопичувальний рахунок надійшла сума 121 тис. 245 грн 31 коп. Із них левову частку (115 тис. 245 грн 31 коп) склали внески кандидатів, а 6 тис. грн вказані як внески від фізичних осіб. Зрештою, 121 тис. 124 грн використали.

В остаточному звіті партії «Голос» за період з 29 вересня по 29 жовтня йдеться, що загалом на накопичувальний рахунок виборчого фонду надійшло 177 тис. 790 грн, і усі гроші були власними коштами місцевої організації партії. Загалом же обсяг фонду, передбачений на поточні витрати, становив 177 тис. 720 грн, котрі використали у повному обсязі.

Згідно із остаточним звітом Народного Руху України за період 5-29 жовтня, на рахунок надійшли 71 тис. 732 грн, усю суму перерахували із накопичувального рахунку виборчого фонду. Гроші  витратили в повному обсязі.

Остаточний звіт «Слуги народу» охоплює період із 29 вересня по 28 жовтня. Власні кошти місцевої організації партії становили всю суму, котра надходила до виборчого фонду – 96 тис. 550 грн. «Виборчі» витрати склали 95 тис. 850 грн, ще 700 грн спрямували на оплату послуг банку.

В остаточному звіті обласної організації партії «За майбутнє», поданому до Луцької міської ТВК, за період з 25 вересня по 29 жовтня вказано, що на накопичувальний рахунок виборчого фонду надійшло загалом 3 млн 411 тис. 825 грн 92 коп. Із них 1 млн 431 тис. 42 грн – власні кошти місцевої організації партії, 810 тис. 621 грн 90 коп. – внески кандидатів, включених до виборчого списку кандидатів у депутати від місцевої організації партії, ще 1 млн 164 тис. 162 грн 2 коп. – добровільні внески фізичних осіб, та 6 тис. грн – помилкове надходження. Зрештою, розпорядник повернув відповідну суму фізичній особі. Таким чином, загальний розмір виборчого фонду на поточні витрати склав 3 млн 405 тис. 825 грн 92 коп.

Фінзвіти кандидатів на посаду Луцького міського голови

Остаточні фінансові звіти також подали не всі кандидати на посаду міського голови. Кандидатів, нагадаємо, було 11.

Кандидатка Ірина Чебелюк (ВО «Батьківщина») у звіті за 28 вересня-23 жовтня зазначила суму 164 тис. 888 грн 50 коп. із них 13 тис. 708 грн 50 коп. позначені як власні кошти Ірини Чебелюк, решта – як добровільні внески фізичних осіб. За підсумками кампанії витратили 164 тис. 800 грн, решту спрямували на банківські послуги.

В остаточному звіті Юрія Моклиці («Європейська Солідарність») за 2-23 жовтня вказана сума, що надійшла на поточний рахунок фонду, становить 54 тис. 900 грн. Із них 48 тис. – власні кошти кандидата, а ще 6 тис. 900 грн – добровільні внески фізичних осіб. Зрештою, із остаточного рахунку використано 53 тис. 599 грн 2 коп.

Артур Мартіросян (Аграрна партія України) в остаточному фінансовому звіті за період з 5 по 30 жовтня вказав суму 14 тис. 560 грн. Із цих коштів 7 тис. склали власні кошти кандидата, а 7 тис. 560 грн – добровільні пожертви фізичних осіб. Із поточного рахунку використали 14 тис. 460 грн.

На поточний рахунок виборчого фонду Романа Бондарука за 1-24 жовтня надійшло 423 тис. 200 грн. Із них власні кошти кандидата складали 373 тис. 300 грн, ще 49 тис. 900 грн – добровільні внески фізичних осіб. Відтак, на кампанію він використав понад 422 тис. 606 грн.

Осередок ВО «Свобода» ж повідомив, що фонд з виборів Луцького міського голови не відкривала, тож фінансового звіту немає.

Водночас зауважимо, що кандидати, котрі вийшли у «другий тур» та 15 листопада боротимуться за крісло міського голови Луцька, опублікували нині лише проміжні фінансові звіти. Зокрема, Ігор Поліщук з 30 жовтня по 8 листопада на рахунок виборчого фонду отримав 299 тис. грн. Уся сума – кошти місцевої організації політичної партії «За майбутнє», яка висунула його кандидатом.

125 тис. 293 грн використали на виготовлення матеріалів передвиборної агітації, понад 95 тис. 575 грн – сплатили засобам масової інформації, ще 78 тис. грн. – за агітацію в мережі Інтернет. Таким чином, витрачена сума склала 298 тис. 868 грн 20 коп.

До виборчого фонду Богдана Шиби у період із 28 вересня до 9 листопада надійшло 269 тис. 4 грн, і усю суму становили власні кошти кандидата. 87 тис. 350 грн спрямували на виготовлення матеріалів передвиборчої агітації, 143 тис. 982 грн – на використання ЗМІ, ще 34 тис. 710 грн – на розміщення агітматеріалів в мережі Інтернет. Загалом витрачена сума становила 266 тис. 42 грн.

Громадянська мережа ОПОРА також звернулась до Луцької міської територіальної виборчої комісії за коментарем щодо результатів аналізу проміжних та остаточних фінансових звітів партій та кандидатів. У ТВК розповіли, що аналіз звітів здійснили, а жодних порушень не виявили.

Відповідно до частини 10 статті 264 Виборчого Кодексу України відомості проміжних та остаточних фінансових звітів оприлюднюються територіальною виборчою комісією протягом двох днів з дня їх отримання на своїх офіційних веб-сайтах (за наявності), веб-сайтах відповідних місцевих рад (за наявності), на офіційних веб-сайтах відповідних регіональних (територіальних) представництв Центральної виборчої комісії або в інший визначений нею спосіб. Організації партії, які висунули виборчі списки та утворили власні виборчі фонди, оприлюднюють проміжні та остаточні фінансові звіти на офіційних веб-сайтах відповідної організації партії (за наявності) або в інший спосіб в мережі Інтернет протягом двох днів з дня їх отримання.

У частині 6 цієї ж статті Кодексу, зокрема, йдеться, що розпорядник поточного рахунку виборчого фонду кандидата у депутати в багатомандатному виборчому окрузі, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови зобов'язаний не пізніш як на сьомий день після дня голосування (у разі включення кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови до виборчого бюлетеня для повторного голосування - не пізніш як на сьомий день після дня повторного голосування) подати до відповідної територіальної виборчої комісії остаточний фінансовий звіт за формою, встановленою Центральною виборчою комісією.

 

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)