Голова Сумської міської ТВК Ірина Гончаренко повідомила ОПОРІ, що текст бюлетеня для голосування у «другому турі» на виборах міського голови Сум вже затверджено. За її словами, ДВК мають отримати бюлетені в п’ятницю перед днем голосування.

15 листопада 2020 року у місті Суми має відбутись повторне голосування на виборах міського голови. Підготовка до так званого «другого туру» має відбутись у доволі стислі строки з огляду на те, що результати виборів було встановлено лише 2 листопада.

Як повідомила спостерігачам ОПОРИ голова Сумської міської ТВК Ірина Гончаренко, ТВК вже затвердила текст і кількість бюлетенів. «Кількість бюлетенів – та сама, яка була на попередніх виборах – 235025. Захист у нас – сітка, офсетний друк і ДВК, коли вже отримають бюлетені, поставлять свою мокру печатку. Сьогодні – завтра (розмова відбулась 10 листопада 2020 року – ОПОРА) я буду укладати договори і в середу вони (видавництво – ОПОРА) починають друк. У п’ятницю будемо видавати на дільниці», - пояснила Ірина Гончаренко.

За словами голови ТВК ніяких проблем з друком бюлетенів немає, все відбувається належним чином.

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Сумській області зауважує, що повторне голосування на виборах міського голови організовується за тими самими правилами, які встановлені для «першого туру» голосування, крім кількох винятків (наприклад, щодо доставки іменних запрошень для виборців). «Отже, при виготовленні бюлетенів для повторного голосування варто дотримуватись тих же строків, які встановлені для «першого туру» голосування. Часу для організації «другого туру» мало, і вже можна спрогнозувати, що виготовлення бюлетенів та їх передача до районних у місті ТВК може відбутися з порушенням строків», - пояснила вона.

Нагадаємо, що відповідно до частини 5 статті 281 Виборчого кодексу України, текст виборчого бюлетеня для повторного голосування затверджуються територіальною виборчою комісією одночасно з призначенням повторного голосування. При цьому, стаття 242 цього ж кодексу встановлює, що територіальна виборча комісія, яка встановлює результати відповідних місцевих виборів, на підставі договору, укладеного між нею і поліграфічним підприємством, забезпечує виготовлення виборчих бюлетенів для голосування на місцевих виборах відповідно: 1) виборча комісія Автономної Республіки Крим, обласна, міська (міст з районним поділом) виборча комісія - не пізніш як за десять днів до дня голосування та отримує виготовлені виборчі бюлетені не пізніш як за дев’ять днів до дня голосування в упаковці підприємства-виготовлювача на підставі акта приймання-передачі за формою, встановленою Центральною виборчою комісією.

Згідно з цією ж статтею територіальна виборча комісія, яка встановлює результати місцевих виборів, передає виборчі бюлетені в упаковці підприємства-виготовлювача територіальним виборчим комісіям, які встановлюють підсумки відповідних місцевих виборів, у такі строки: … 3) міська (у містах з районним поділом) виборча комісія передає виборчі бюлетені з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, міської ради у територіальних або багатомандатних виборчих округах, міського голови відповідним районним у місті виборчим комісіям - не пізніш як за чотири дні до дня голосування.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.