Упродовж шести днів Центральна районна у місті Миколаєві ТВК приймала протоколи від дільничних виборчих комісій. За цей час міська ТВК двічі відміняла постанову районної ТВК про перерахунок бюлетенів. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Так, 26-28 жовтня Центральна районна ТВК розпочала прийом протоколів ДВК. 28 жовтня своїм рішенням комісія відправила 16 ДВК на перерахунок.  

29 жовтня після прийняття уточненого протоколу останньої ДВК районна комісія розпочала підрахунок голосів. За шість годин роботи вдалося перерахувати бюлетені спеціальної дільниці № 480936, на яку видали 201 бюлетень, а проголосувало лише 10 осіб. Наступною на перерахунок був обраний пакунок дільниці №480925.

Також цього дня Постановою №139 Миколаївська міська ТВК відмінила рішення Центральної районної ТВК щодо перерахунку бюлетенів на виборчих дільницях №480887, 480905, 480909, 480917 та 480922, зобов’язавши районну комісію переглянути рішення по цим ДВК, керуючись частиною 7 статті 254 Виборчого кодексу України.

30 жовтня перерахунок бюлетенів ДВК ВД №480875 відбувався в присутності всіх членів Миколаївської міської територіальної виборчої комісії. Після перерахунку бюлетенів двох ДВК  ВД № 480875 та 480898 міська ТВК прийняла Постанову щодо відміни перерахунку бюлетенів ще на шести дільницях Центральної районної у місті Миколаєві ТВК. У Постанові йшлося про виборчі дільниці № 480880, 480884, 480886, 480890, 480492 та 480913.

31 жовтня Центральна районна у місті Миколаєві ТВК ще раз переглянула протоколи всіх дванадцяти комісій. Більшість із них були відправлені на повторне уточнення. Комісія прийняла протоколи лише трьох ДВК: ВД №480905, 480913 та 480922. Впродовж наступних шести годин Центральна районна у місті ТВК приймала уточнені протоколи від дільничних виборчих комісій. Наприкінці засідання члени цієї ТВК розглянули скаргу від кандидатки у депутати Миколаївської міської ради від місцевого осередку політичної партії «Наш край» Анни Щербакової. У ній було зазначено, що «під час перерахунку бюлетенів на ДВК ВД №480936 на бюлетенях не був вказаний номер дільниці, проте ТВК прийняла рішення рахувати вищевказані бюлетені». Центральна районна у місті Миколаєві ТВК повернула скаргу без розгляду, наголосивши, що відповідно до пункту 3 Постанови ЦВК від 21 серпня  2020 року,«Щербакова Анна звернулася до неналежного суб’єкту розгляду скарг».

Також кандидатка донесла до відома комісії, що політична сила, від якої вона балотується, виграла суд про скасування Постанови №139 Миколаївської міської ради щодо скасування перерахунку бюлетенів ВД №480887, 480905, 480909, 480917 та 480922. Вона наполягала на тому, що ТВК має виконувати рішення суду і не може приступати до оформлення підсумкового протоколу. У відповідь голова ТВК Оксана Новікова наголосила, що рішення вступає в законну силу за два дні, тобто 2 листопада, тому комісія буде продовжувати свою роботу над складанням підсумкового протоколу.

1 листопада комісія підготувала підсумковий протокол та відвезла його до Миколаївської міської територіальної виборчої комісії.

Відповідно до частини 7 статті 254 Виборчого кодексу України у разі виявлення у протоколі дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці виправлень, помилок, неточностей, які можливо усунути без повторного підрахунку голосів, територіальна виборча комісія своїм рішенням може зобов'язати дільничну виборчу комісію виправити виявлені недоліки шляхом складання протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці з позначкою «Уточнений» відповідно до пункту 2 частини п'ятої цієї статті (якщо зміст таких виправлень, помилок та неточностей неможливо з'ясувати та усунути без складання протоколу з позначкою «Уточнений» дільничною виборчою комісією), про що зазначається у протоколі засідання територіальної виборчої комісії. Протягом часу розгляду цього питання дільничною виборчою комісією подані до територіальної виборчої комісії примірники протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, виборчі бюлетені та інші виборчі документи, зазначені у частині десятій статті 251 цього Кодексу, зберігаються в територіальній виборчій комісії.

У разі виявлення у протоколі виправлень, помилок та неточностей, які можливо усунути без повторного підрахунку голосів та які не потребують складання протоколу з позначкою «Уточнений», територіальна виборча комісія приймає рішення, передбачене пунктом 1 частини п'ятої цієї статті, із зазначенням виявлених виправлень, помилок та неточностей. Таке рішення додається до протоколу дільничної виборчої комісії.

За додатковою інформацією звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)