Ковпаківська районна в місті Сумах ТВК провела перерахунок голосів на одній із сумських ДВК. Під час перерахунку виявились невідповідності даних, вказаних у протоколі, який дільниця здала в якості уточненого напередодні в ТВК. Представники політичних партій оскаржували результати підрахунку голосів за кількома дільницями до Ковпаківської та Зарічної районних ТВК. Утім їм відмовили у задоволенні скарг через пропуск строків їх подачі.

Під час опрацювання результатів за голосування на виборчійдільниці 590986 (розташована по вулиці Юрія Вєтрова, 35 у місті Суми, 2251 зареєстрований виборець) було виявлено закреслення у протоколі. ТВК зобов’язала ДВК внести уточнення, і вже в уточненому протоколі знайшли помилки в арифметичних підрахунках. Відтак, бюлетені довелось перерахувати на ТВК.

Як заявила голова ДВК № 590986  Ольга Леметова «Протокол по міськраді. Коли рахували протокол, у нас був один голос за партію («За майбутнє» - ОПОРА) і 19 за кандидата, тобто в сумі - 20, а в протоколі написано 24. Через це підняли протокол».

Зрештою, при перевірці виявилось, що кількість виданих бюлетенів  більша, ніж кількість контрольних талонів з підписами виборців, а кількість бюлетенів з голосами за партію «Батьківщина» на 10 менша за внесену в протокол.

Як зазначається в акті, ТВК констатувала відсутність двох відривних контрольних талонів та одного бюлетеня з виборів депутатів Сумської міської ради.

Після повторного підрахунку голосів за дільницею № 590986 ТВК оголосила перерву до наступного дня. Вже 30 жовтня Ковпаківська районна ТВК планує перейти до встановлення результатів виборів.

Зауважимо, що 27 жовтня 2020 року представники політичної партії «За майбутнє» подали до Зарічної та Ковпаківської районних ТВК у місті Суми заяви з проханням провести повторний підрахунок голосів за низкою виборчих дільниць (наприклад, за дільницями №№ 590978, 590965, 590966, 590969 за Ковпаківською районною ТВК). Кандидат на посаду міського голови Сум Володимир Лободін повідомив спостерігачці ОПОРИ: «Ми багато заяв (про порушення виборчого законодавства – ОПОРА) подавали. Зарічна (районна в місті Сумах ТВК – ОПОРА) відмовила, при чому там були реальні факти. Відмовила тому що строки – але  ми не могли раніше строків подати». Зрештою, з огляду на пропуск строків подачі заяви у її задоволенні відмовили як Зарічна, так  і Ковпаківська міська ТВК.

Ксенія Давида, очільниця Ковпаківської районної ТВК, пояснила спостерігачці ОПОРИ, що «Заяву ніхто не подавав (за цією дільницею – ОПОРА), просто не збігались протоколи. Вони пішли перераховувати, і коли вони переписали, то внесли взагалі неправильно кількість виданих бюлетенів. І не збігалась цифра по партії «За майбутнє» - 4 голоси було загублено. Тобто цифри були і видачі бюлетенів, і внесених до списку… Тому ми вирішили ще раз перевірити все».

Володимир Лободін з цього приводу заявляє: «Там ще корінці не сходяться – бюлетенів на 10 більше, ніж є корінців з підписами. Якщо корінці не знайдуться – то це вкид. Бо питання тепер – звідки взялись ці 10 бюлетенів?»

Ці дані підтвердив також представник партії «За майбутнє» Олексій Сахно, який був присутній, як і кандидати від партій «Європейська Солідарність» та «Опозиційна платформа – За життя», при повторному підрахунку голосів на ЦВК: «Почали перераховувати – є різниця в кількості корінців і кількості підписів, на 10 штук не сходиться, і по партії «Батьківщина» на 10 голосів було в протокол внесено менше, ніж по факту бюлетенів».

Нагадаємо, що відповідно до частини 9 статті 254 Виборчого кодексу України, за наявності заяв або скарг, підтверджених відповідно оформленими актами, складеними кандидатами у депутати, кандидатами на посаду сільського, селищного, міського голови, їх довіреними особами, уповноваженими особами організацій партій, офіційними спостерігачами, виборцями, про порушення вимог цього Кодексу під час проведення голосування та/або підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці, що ставлять під сумнів результати підрахунку голосів виборців на цій виборчій дільниці, територіальна виборча комісія може прийняти рішення про проведення повторного підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.