Дві з половиною доби тривав процес прийому протоколів дільничних виборчих комісій про підрахунок голосів Тернопільською міською територіальною виборчою комісією. У Тернопільській громаді голосування організовували 103 ДВК.

Голова Тернопільської міської ТВК Тетяна Семусь розповіла ОПОРІ, що основні проблеми при складанні протоколів ДВК про підрахунок голосів виникали через необізнаність членів комісій. «Незважаючи на те, що вони мали і електронний посібник для членів ДВК. І можливість перевірити себе в калькуляторі, який люб’язно підготувала ОПОРА. І можливість перебити ці цифри на калькуляторі. Однак якісь механічні помилки виникали, через них ми не могли прийняти протоколи», - сказала голова ТВК.

Тетяна Семусь пояснила, що помилки, які були допущені в протоколах не потребували повторного підрахунку голосів, а відповідно до Виборчого кодексу були підставою, щоб зобов’язати ДВК скласти протокол з позначкою «Уточнений». Спостерігачі ОПОРИ фіксували ймовірні спроби членів ДВК виправляти помилки у протоколах у приміщенні ТВК.

Також голова Тернопільської міської ТВК розповіла, що протокол територіальної виборчої комісії генерується за допомогою рекомендованого Центральною виборчою комісією електронного кабінету, куди ТВК вносить дані з протоколів ДВК. «Він полегшує нашу роботу. Він унеможливлює будь-які помилки, оскільки всі цифри існують в кожній дільниці і їх можна в будь-якому розрізі в електронному кабінеті підняти і перевірити. Це зручно і безпечно для нас», - пояснила вона. І додала, що остаточні результати волевиявлення виборців будуть відомі тоді, коли комісія завершить внесення всіх даних з протоколів ДВК.

За інформацією від спостерігача ОПОРИ безперервне засідання Тернопільської міської ТВК мало кілька технічних перерв. Короткі проводилися для провітрювань та дезінфекції приміщень. 28 жовтня о пів на другу ночі члени ТВК проголосували за технічну перерву до дев’ятої години ранку. Спостерігач ОПОРИ розповів, що комісія прийняла таке рішення тому, що комісії, які поїхали складати протокол з позначкою «Уточнений» повідомили, що повернуться не швидше дев’ятої години.

Також 28 жовтня о другій годині дня, після завершення прийому документів з ДВК, голова Тернопільської міської ТВК оголосила про технічну перерву. Вона триватиме поки не будуть внесенні дані протоколів ДВК до електронної системи.

Відповідно до частини 1 статті 254 Виборчого кодексу України з моменту закінчення голосування територіальна виборча комісія розпочинає безперервне засідання, яке продовжується безперервно до встановлення підсумків голосування та результатів відповідних місцевих виборів у виборчому окрузі. На цей час члени територіальної виборчої комісії не можуть залучатися до виконання інших функцій, крім участі в засіданні виборчої комісії.

У частині 5 цієї статті вказано, що за результатами розгляду документів дільничної виборчої комісії територіальна виборча комісія приймає рішення або врахувати відомості протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, або зобов'язати дільничну виборчу комісію виправити виявлені недоліки шляхом складання протоколу з позначкою «Уточнений», або провести повторний підрахунок голосів на виборчій дільниці в порядку, встановленому цим Кодексом.

У частині 8 цієї ж статті вказано, що дільнична виборча комісія зобов'язана у строк, визначений територіальною виборчою комісією, розглянути питання про внесення змін до відповідного протоколу без перерахунку виборчих бюлетенів. Протокол з позначкою «Уточнений» складається відповідно до цього Кодексу у порядку, в якому було складено протокол дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, який потребує уточнення, транспортується до територіальної виборчої комісії в порядку, встановленому статтею 253 цього Кодексу. Час прийняття територіальною виборчою комісією протоколу дільничної виборчої комісії з позначкою «Уточнений» і занесені до цього протоколу відомості фіксуються у протоколі засідання територіальної виборчої комісії.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)