Голова однієї з ДВК у місті Бердянськ розповів ОПОРІ про можливе внесення недостовірних даних у протокол підрахунку  голосів іншим членом комісії і подальшу підробку виборчої документації. За згаданим випадком слідчим відділом поліції відкрито кримінальне провадження.

28 жовтня ОПОРА отримала пояснення від Юрія Педашенка. Цей голова ДВК закріпленої за дільницею № 230655 у місті Бердянськ Бердянського району Запорізької області розповів про обставини можливих ознак порушення. Загальний порядок дій передається з його слів.

Так, 25 жовтня в день голосування в процесі безперервного засідання член комісії, який представляє інтереси одного з кандидатів у депутати до Бердянської міської ради відволікав Юрія Педашенка від виконання своїх обов’язків. Під час цього секретар ДВК  зробив низку помилок у роботі. Щодо цих дій Юрій Педашенко наразі висловлює підозри про зумисне внесення недостовірних даних до протоколу підрахунку голосів.

Згодом Бердянська міська ТВК відхилила протоколи згаданої ДВК через помилки в оформленні. У зв’язку з можливими ознаками порушення Юрій Педашенко звернувся до поліції. 27 жовтня члени ДВК без його присутності заповнили протоколи підписані ним, як головою комісії на чистих бланках та здали їх до ТВК.

28 жовтня на офіційному сайті Національної поліції з’явилося повідомлення, що «27 жовтня до Бердянського відділу поліції ГУНП в Запорізькій області надійшло повідомлення, що голова дільничної виборчої комісії в приміщенні територіальної виборчої комісії підробив підписи членів комісії в протоколах підрахунку голосів, які в подальшому передав до ТВК. Слідчим Бердянського відділу поліції за даним фактом відкрито кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 158-3».

Громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Запорізькій області зазначає: «Оскільки голова ДВК Юрій Педашенко сам заявив правоохоронним органам про можливе порушення виборчого законодавства та з’явився в поліції, то відповідно до ч.5 ст.158-3 Кримінального кодексу України,  він може бути звільнений від кримінальної відповідальності за цим випадком».

За коментарями звертайтеся:

email: zp@opora.org.ua

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)