Чоловікам, яких підозрюють в організації схеми підкупу виборців на Міжгірщині, що на Закарпатті, суд обрав запобіжний захід. Одного підозрюваного взяли під варту, інших двох – під цілодобовий домашній арешт. Про це повідомляє Громадянська мережа ОПОРА з посиланням на Національну поліцію України.

Як повідомляють на сайті Національної поліції України, за два дні до виборів на Міжгірщині затримали трьох осіб, які ймовірно хотіли сфальсифікувати виборчий процес в одній із громад області. Відомо, що підозрювані пропонували виборцям тисячу гривень за те, що вони віддадуть свій голос за конкретного кандидата на посаду голови громади.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за частиною 4 статті 160 Кримінального кодексу України – підкуп виборців.

Згідно з рішенням суду, одного підозрюваного суд залишив під вартою, нших двох – відправив під цілодобовий домашній арешт.

Згідно з частинами 1, 2 статті 160 Кримінального кодексу України прийняття пропозиції, обіцянки або одержання виборцем, учасником референдуму, членом виборчої комісії або комісії з референдуму, офіційним спостерігачем для себе чи третьої особи неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним своїх виборчих прав, прав на участь у референдумі, - караються штрафом від трьохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Пропозиція, обіцянка або надання виборцю чи учаснику референдуму, кандидату, члену виборчої комісії або комісії з референдуму неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права, права на участь у референдумі, - караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на строк від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

Відповідно до частини 4 статті 160 Кримінального Кодексу дії, передбачені частиною другою або третьою цієї статті, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб або членом виборчої комісії чи комісії з референдуму, членом ініціативної групи референдуму, кандидатом або його довіреною особою на виборах, представником політичної партії чи місцевої організації політичної партії у виборчій комісії чи комісії з референдуму, уповноваженою особою політичної партії чи місцевої організації політичної партії, офіційним спостерігачем на виборах або референдумі, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)