За результатами дня голосування, у Рахові, що на Закарпатті, на виборах міського голови найбільшу кількість голосів виборців здобув чинний голова Рахівської РДА, кандидат від партії «Слуга народу» Віктор Медвідь. На місцевих виборах у 2015 році Віктор Ведмідь вже був обраний міським головою Рахова від партії «Єдиний центр», а у грудні 2019 року чоловіка призначили головою районної адміністрації. Під час цьогорічної виборчої кампанії Рахівська міська ТВК зареєструвала кандидатами на посаду голови міської громади трьох осіб із прізвищем Медвідь.

Згідно з даними протоколу Рахівської міської ТВК “Про результати голосування з виборів Рахівського міського голови в єдиному одномандатному виборчому окрузі”, який вдалося отримати спостерігачу ОПОРИ, за результатами голосування кандидат від «Слуги народу» Віктор Медвідь отримав 2839 голосів виборців, Олександр Анатолійович Ведмідь отримав 87 голосів виборців, що на 2752 голоси менше, ніж у Віктора Медвідя, а Олександр Олександрович Медвідь отримав 71 голос, що на 2768 голосів менше, ніж у Віктора Медвідя.

Як вже повідомляла ОПОРА, 25 вересня Рахівська міська територіальна виборча комісія зареєструвала кандидатами на міського голову Рахова Віктора Медвідя. У 2015 році він був обраний міським головою Рахова від партії «Єдиний центр». Однак наразі виконуючим обов’язки міського голови Рахова є Дмитро Брехлічук, адже Віктора Медвідя у грудні 2019 року призначили головою Рахівської районної адміністрації. Також Віктор Медвідь – був депутатом Рахівської районної ради VІ скликання (2010-2015 роки).

За даними сайту Рахівської РДА, із липня 1997 по листопад 2006 року Віктор Медвідь працював лікарем-урологом Рахівської центральної районної лікарні, з листопада 2006 року по серпень 2009 року – був начальником відділу охорони здоров’я, а з серпня 2009 по квітень 2010 року перебував на посаді голови Рахівської районної державної адміністрації.

Також кандидатами на посаду міського голови Рахова, як самовисуванців, зареєстрували Олександра Анатолійовича Медвідя та Олександра Олександровича Медвідя. Публічної інформації про політичну або ж громадську діяльність цих двох кандидатів у мережі Інтернет наразі з’ясувати не вдалося.

Окрім того, за даними протоколу Рахівської міської ТВК, за результатами голосування політична партії “Рідне Закарпаття” набрала 1457 голосів виборців, “Європейська партія України” 1070, “За майбутнє” 403, “Слуга народу” 382,  “Об’єднання “Самопоміч” 377, ВО “Свобода” 309.

Нагадаємо, Ужгородська міська ТВК зареєструвала кандидатами на посаду міського голови Ужгорода трьох осіб із прізвищем Андріїв, зокрема – серед них є й чинний міський голова обласного центру. Однак в Ужгороді ще немає офіційно встановлених результатів голосування.

За результатами дочасних парламентських виборів 2019 року, констатує Громадянська мережа ОПОРА, опція балотування в одномандатних виборчих округах в порядку самовисування була найбільш привабливою для реєстрації «технічних» кандидатів. Адже репутаційні ризики для маловідомого кандидата (-ки), що балотується шляхом самовисування – мінімальні, на відміну від політичних партій, від яких можна вимагати щонайменше політичної відповідальності за використання подібних технологій.   

ОПОРА застерігає, що відповідно до частини 2 статті 160 Кримінального кодексу України пропозиція, обіцянка або надання виборцю чи учаснику референдуму, кандидату, члену виборчої комісії або комісії з референдуму неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права, права на участь у референдумі, - караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на строк від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)