У Житомирській області Черняхівська селищна територіальна виборча комісія 25 жовтня вирішила проводити засідання для підведення підсумків місцевих виборів у закритому режимі. Спостерігачів від партій чи громадських організацій не пускали.

Відповідну постанову прийняли 25 жовтня. “... з метою сприятливих умов для організації підрахунку голосів по 31-й виборчій дільниці по виборах депутатів Житомирської обласної ради, Житомирської районної ради, Черняхівської селищної ради та Черняхівського селищного голови, враховуючи ситуацію, яка склалась з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, Черняхівська селищна ТВК вирішила працювати в закритому режимі”, – йдеться у постанові.

У коментарі ОПОРІ голова Черняхівської ТВК Валентина Іванюха розповіла, що таке рішення прийняли члени комісії, щоб ніхто не заважав працювати.

“Ми працювали у закритому режимі поки не прийняли всі дільниці. Тому що наш колегіальний орган прийняв таке рішення, а я як голова підтримала його. Ми не пропускали нікого, крім членів комісії. Нікого в нас на засіданні не було. Тому що COVID-19 це по-перше, і дуже складні вибори, складні протоколи, ми сиділи, щоб не наробити помилок. Тому що на попередніх виборах, казали члени комісії, в залі був шум і працювати неможливо було. І я підтримала пропозицію своїх колег. Зараз вже ми відкриті, всім хто приходить, я надаю будь-яку інформацію”, – зазначила голова ТВК.

Відповідно до частини 8 статті 36 Виборчого кодексу України, на засіданнях виборчої комісії, у тому числі при підрахунку голосів та встановленні результатів голосування, на виборчій дільниці в день виборів чи в день повторного голосування у приміщенні, де проводиться голосування, мають право бути присутніми без дозволу чи запрошення відповідної комісії лише члени Центральної виборчої комісії, працівники Секретаріату Центральної виборчої комісії та Служби розпорядника Державного реєстру виборців, посадові особи відповідного територіального та регіонального представництва Центральної виборчої комісії, члени виборчих комісій вищого рівня, кандидати на відповідних виборах, їх довірені особи, уповноважені особи партій (організацій партій) - суб’єктів відповідного виборчого процесу, офіційні спостерігачі від кандидатів, партій (організацій партій) (не більше однієї особи від одного кандидата, однієї партії (організації партії), офіційні спостерігачі від громадських організацій, які отримали дозвіл мати офіційних спостерігачів на відповідних виборах (не більше ніж двох осіб від однієї громадської організації), а також офіційні спостерігачі від іноземних держав і міжнародних організацій, представники засобів масової інформації (не більше двох осіб від одного засобу масової інформації).

Відповідно до ст. 212-24 Кодексу України про адміністративні правопорушення перешкоджання здійсненню виборцем, учасником референдуму свого виборчого права або права брати участь у референдумі, перешкоджання діяльності іншого суб’єкта виборчого процесу, процесу референдуму, ініціативної групи референдуму, комісії з референдуму, члена виборчої комісії, члена ініціативної групи референдуму, члена комісії з референдуму або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень чи здійсненні своїх прав - тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Як повідомляла ОПОРА, зранку 25 жовтня у Житомирській області двох спостерігачів ОПОРИ не хотіли пускати на виборчі дільниці.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)