Правоохоронці повідомили про підозру у підкупі виборців 43-річній житомирянці, суд обрав їй запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту. Жінка з липня збирала групи виборців у Житомирській області, які 25 жовтня мали проголосувати за вказаного організаторами кандидата у Києві.

В день голосування до столиці приїхали два автобуси з жителями Житомирщини. Про це повідомляють на сайті Національної поліції України.

«В ході проведення першочергових слідчих дій поліцейські встановили, що затримана з липня місяця підбирала громадян, з числа мешканців Житомирської області для подальшої участі в голосуванні на місцевих виборах 25 жовтня у Києві. У день голосування у так званих «виборців» жінка зібрала копії паспортів та направилася з ними до столиці двома автобусами. Після голосування за «потрібного кандидата» та політичну силу, проголосувавшим обіцяли виплати по 1000 гривень. 43-річній мешканці Житомира слідчі повідомили про підозру у вчиненні злочину передбаченого ч. 4 ст. 160 (Підкуп виборця, учасника референдуму) Кримінального кодексу України, а суд обрав запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років. Суд обрав їй запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту. Досудове розслідування триває, в ході якого будуть встановлені усі особи, які причетні до даного злочину. Наразі слідчі за погодженням прокуратури перекваліфікували кримінальне провадження з частини 2-ї на ч. 4-ту ст. 160  (Підкуп виборця, учасника референдуму, члена виборчої комісії або комісії з референдуму) Кримінального кодексу України», – йдеться у повідомленні. 

Як повідомляла ОПОРА, 25 жовтня до виборчих дільниць у Святошинському районі Києва автобусами звозили виборців з Житомирської області. Поліція встановила ймовірного організатора та встановлює анкетні дані 132 осіб. У серпні ОПОРА повідомляла про те, що  у Житомирі група осіб “купувала” копії паспортів за 200 грн, а за фото галочки в бюлетені за потрібного кандидата на посаду міського голови Києва в день голосування обіцяли 1000 грн.

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.