Під час підрахунку бюлетенів та складання протоколів у Костянтинівській дільничній виборчій комісії №140953 стався конфлікт між головою комісії та її заступником. У результаті конфлікту заступник голови комісії та ще кілька членів ДВК, зі слів голови ДВК, залишили приміщення, забравши з собою складені протоколи та частину бюлетенів. Сьогодні, 27 жовтня, під час повторного підрахунку в Костянтинівській міській ТВК спостерігач ОПОРИ повідомив, що саме по цій дільниці не вистачає 256 бюлетенів. 

За інформацією від спостерігачів ОПОРИ, на зазначеній дільниці №140953, що у Костянтинівці, після конфліктної ситуації заступник комісії та ще кілька членів ДВК залишили приміщення. Сталося це близько 06:00 26 жовтня. Як зазначає у коментарі голова ДВК  №140953 Лариса Юношева: “Заступниця голови комісії  Тетяна Аляб’єва зі словам “це мої протоколи, я їх писала”, зібрала їх та зникла у невідомому напрямку. З нею пішли члени комісії, які є з нею з одного штабу. Представник правоохоронних органів, який був у той час на чергуванні у ДВК, не брав участі у транспортуванні документації. Інші протоколи я зараз заповнюю, бо мені потрібно якось здатися”. З приводу цього на місце подій викликали поліцію, представник правоохоронних органів прийняв заяву. 

Після ситуації, що сталася у ДВК, протоколи, які були повторно заповнені, разом з іншою виборчою документацією привезли до Костянтинівської міської ТВК. Вже пізніше до приміщення ТВК окремо прийшла заступниця з протоколами, які вона раніше забрала. У зв’язку з тим, що в результаті надано два примірники протоколів, на засіданні Костянтинівської міської територіальної виборчої комісії було прийняте рішення про перерахунок бюлетенів. Пізніше після перерахунку було встановлено, що не вистачає 256 бюлетенів. 

Павло Дяченко, прес-офіцер Бахмутського відділу поліції надав роз‘яснення: «Дійсно, ця інформація (стосовно того, що заступниця з виборчою документацією залишила ДВК) була у Костянтинівському відділенні поліції. Коли приїхали на місце правоохоронці, вони почали з‘ясовувати обставини. Коли з‘ясувалася ситуація на місці, то комісія вже відпрацювала, відбувся підрахунок бюлетенів, їх опечатування та складання протоколів. За попередньою інформацією (розгляд триває), ця жінка взяла з собою копії документів, навіть без печаток, для себе, мабуть для інформування свого штабу. І згодом вона сама прийшла до ДВК, потім комісія у повному складі виїхала до територіальної виборчої комісії, бюлетені та протоколи були здані». Щодо інформації стосовно недостачі бюлетенів, Павло Дяченко зазначив, що від комісії такого повідомлення наразі не було. Але є зареєстроване повідомлення стосовно тієї ж дільниці від невідомого, який просить наряд поліції підвезти бюлетені, які, на його думку викрали. Перевірка стосовно ситуації та всіх зареєстрованих повідомлень триває, поліція буде оперативно інформувати. 

Також вже о 10:00 27 жовтня від спостерігача ОПОРИ, який перебуває на місці подій, поступила інформація, що представники окремих політичних партій та кандидатів на посаду міських голів Костянтинівки блокують роботу комісії. Прес-служба поліції підтверджує, що є повідомлення про сварки між учасниками, але на даний час чогось такого, що зірвало б виборчій процес, немає. 

Вже о 15:00 27 жовтня надійшла інформація, що підсумкові протоколи у Костянтинівці підписані.

Згідно з частинами 3 та 4 статті 254 Виборчого кодексу під час безперервного засідання ТВК комісія приймає від ДВК запечатані пакети з протоколами дільничних виборчих комісій та іншою виборчою документацією.

Відповідно до частини 7 статті 251 Виборчого кодексу перший і другий примірники протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці з відповідних місцевих виборів у відповідному виборчому окрузі, а за наявності - і відповідні примірники протоколу з позначкою "Уточнений", акт про видачу копій протоколу, складений відповідно до частини дев’ятої цієї статті, запаковуються. На пакеті робиться напис "Протокол про підрахунок голосів", зазначаються назва місцевих виборів, позначення та/або номер виборчого округу, номер виборчої дільниці, дата і час пакування, ставляться підписи присутніх членів дільничної виборчої комісії та печатка комісії. За частиною 10 вказаної статті, пакети з протоколами дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, виборчими бюлетенями, контрольними талонами і предметами, списками виборців, а також (за наявності) окремими думками членів виборчої комісії, викладеними у письмовій формі, актами, заявами, скаргами та рішеннями, прийнятими комісією, після закінчення засідання комісії транспортуються до відповідної територіальної виборчої комісії.

Крім того, відповідно до частини 1 статті 158-3 Кримінального кодексу України підписання головою, заступником голови, секретарем, іншим членом виборчої комісії, комісії референдуму протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці або дільниці з референдуму, протоколу про підсумки голосування в межах відповідного виборчого округу, округу з референдуму чи про результати виборів або референдуму до остаточного заповнення протоколу, а також підписання такого протоколу не на засіданні виборчої комісії або комісії з референдуму карається позбавленням волі на строк від двох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

У той же час, викрадення протоколів заступником голови виборчої комісії містить ознаки кримінального правопорушення визначеного частиною 4 статті 158-3 Кримінального кодексу України.

 
Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.
 
Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.