У понеділок, 26 жовтня, у другій половині дня у приміщенні Васильківської міської ТВК стався конфлікт. Спостерігач ОПОРИ зафіксував черги із представників місцевих дільничних виборчих комісій, які не могли здати документацію. А голова ТВК та системний адміністратор зникли.

Васильківська міська ТВК не могла продовжити свою роботу по обіді понеділка. За словами членів ТВК, системний адміністратор зазначав, що не може працювати, адже електронна система підрахунку голосів не працює, а пізніше отримав телефонний дзвінок, після якого сказав, що йому зателефонували і повідомили про звільнення з посади сисадміна комісії. Хто саме здійснив дзвінок – невідомо, але сисадмін залишив приміщення Васильківської міської ТВК. Члени ТВК, які залишилися у залі засідань, почали телефонувати системному адміністратору та наголошувати, аби він прибув до ТВК. У телефонній розмові він обіцяв прибути за 5-10 хвилин, однак так і не з’явився.

Зачекавши ще певний час на системного адміністратора, у комісії ухвалили рішення замінити його, аби мати змогу продовжувати приймати документацію із виборчих дільниць. Адже впродовж цього часу черга із представників виборчих комісій у коридорі Васильківської міської ТВК не зменшувалася.

Як повідомляє спостерігач ОПОРИ стало відомо, що на засіданні відсутня і голова міської ТВК і ніхто з присутніх не знає, де вона знаходиться. За словами членів комісії, в першій половині дня, під час засідання Васильківської міської ТВК вона була присутньою. Потім зникла у невідомому напрямку і зв’язатися з нею не змогли. Тож більшістю голосів присутніх на засіданні було ухвалене рішення призначити головуючого засідання. Виходячи із ситуації, що також  відсутній системний адміністратор, члени комісії ухвалили рішення - документацію з дільниць приймати та опрацьовувати її не у всеукраїнській електронній системі, а хоча б у звичайній комп’ютерній програмі Exсel, з подальшим перенесенням даних у потрібну програму, аби не створювати ще більші черги із членів ДВК та відновити роботу.

Члени Васильківської міської ТВК викликали на місце події поліцію та написали заяву на дії голови Васильківської міської ТВК, керуючись ч.5 ст.157 Кримінального кодексу «Перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії референдуму чи діяльності офіційного спостерігача», а саме «Ухилення члена виборчої комісії чи члена комісії з референдуму від виконання своїх обов’язків у роботі комісії без поважних причин, що призвело до неможливості роботи виборчої комісії, комісії з референдуму в день голосування, проведення підрахунку голосів на виборчій дільниці чи дільниці з референдуму, встановлення підсумків голосування у відповідному виборчому окрузі чи окрузі з референдуму, встановлення результатів виборів або референдуму».

У разі доведення провини, таке правопорушення карається обмеженням волі терміном до трьох років або позбавленням волі на той самий термін, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю терміном на п’ять років.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.