Після підрахунку голосів члени ДВК вирішили, що доцільно буде залишитись на дільниці і лиш під вечір їхати на ТВК, а щоб документація не зникла вони запакували її до сейфу.

На виборчій дільниці №800911, що розташована в Солом’янському районі міста, спостерігачка ОПОРИ стала свідком, як члени комісії після підрахунку та складення акта не поїхали на ТВК, а вирішили залишитись у приміщенні та “зачинити” всю свою виборчу документацію в сейфі. На зауваження спостерігачки вони відповіли, що поки документація буде лежати в сейфі під охороною поліції, а на ТВК вони поїдуть лиш увечері, бо тоді їхня черга.

Як розповіла одна із членів ТВК, так діяти їм запропонував їхній куратор у ТВК. ОПОРА звернулася до голови Солом’янської ТВК Гени Самборської. За її словами, члени ДВК справді мають чекати машину в приміщенні виборчої дільниці, але до сейфу нічого класти не повинні.

Пізніше спостерігачка покинула приміщення, як і більшість членів ДВК, а всі документи залишились в сейфі, який опечатали.

Нагадуємо, відповідно до частини 1 статті 253 Виборчого Кодексу України, транспортування виборчої документації до відповідних територіальних виборчих комісій здійснюється відразу після складання протоколів про підрахунок голосів виборців з усіх місцевих виборів по всіх виборчих округах, голосування на яких організовувалося дільничною виборчою комісією.

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.