Спостерігачі ОПОРИ фіксують, як до ТВК передають бюлетені із дільничних виборчих комісій у неопломбованих мішках, а протоколи — у незапакованих сейф-пакетах. Члени ТВК розкривають пакунки для уточнення даних, переписують протоколи та навіть виносять їх за межі приміщення. Також на засіданнях ТВК помічені сторонні особи.

Спостерігачі ОПОРИ продовжують фіксувати передачу виборчих бюлетенів на ТВК у мішках, що не містять пломб. Випадки, зокрема, зафіксовані у Шевченківській районній у м. Полтава, Новосанжарській селищній ТВК (тут документи лежали у пакетах для сміття).

Також спостерігачі фіксують передачу протоколів з дільниць у незаклеєних сейф-пакетах. Подібні епізоди, зокрема, помічені в Автозаводській районній у м. Кременчук ТВК.

Помічали представники ОПОРИ і випадки переписування протоколів ДВК у приміщеннях територіальних виборчих комісій. Наприклад, у Горішньоплавнівській міській ТВК. У приміщенні цієї ж комісії бачили членкиню ДВК з печаткою в руках.

Переписували протоколи і у Крюківській районній у м. Кременчук ТВК. Сюди, за повідомленням представників ОПОРИ, передали пакунки бюлетенів, але вказана у протоколі кількість не збігалася з фактичною. Для виправлення помилки представники ДВК почали розкривати пакунки, а після перевірки запаковувати знову.

Також на засіданні Крюківської районної у м. Кременчук ТВК були присутні працівники поліції, а на зібранні Київської районної у м. Полтава ТВК — народна депутатка Марина Бардіна («Слуга народу»). За повідомленням спостерігача, члени комісії проголосували за її присутність.

У приміщенні Київської районної у м. Полтава ТВК членкиня ДВК витягувала з пакетів протоколи, фотографувала їх і переписувала звідти дані. Спостерігач ОПОРИ викликав на місце події поліцію.

Нагадаємо, 26 жовтня Громадянська мережа ОПОРА зробила заяву за попередніми результатами спостереження на місцевих виборах. У ній йдеться про активність виборців, типові порушення під час голосування, а також містяться рекомендації Національній поліції, місцевим осередкам політичних партій, Верховній Раді України та партії «Слуга народу».

За додатковою інформацією звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт |Фейсбук |Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)