В Одесі територіальні виборчі комісії повертають ДВК на повторний підрахунок та уточнення протоколів через проблеми з протоколами.

Спостерігачі ОПОРИ продовжують моніторити ситуацію в територіальних виборчих комісіях, які приймають протоколи та виборчі документи від дільничних виборчих комісій.

Приморська районна в м. Одесі ТВК прийняла рішення відправити на складання протоколу з позначкою «Уточнений» дільничну виборчу комісію №511273. При цьому ТВК повернула привезені примірники протоколів членам ДВК, які їх забрали з собою. Однак згідно з ч. 7 ст. 254 Виборчого кодексу примірники протоколу повинні залишитися у ТВК.

Члени ДВК №511279 привезли протоколи про підрахунок голосів виборців до Приморської районної ТВК незапакованими. ТВК прийняла рішення про повторний підрахунок голосів виборців. Згідно з ч. 10 ст. 254 Кодексу ТВК зобов’язана прийняти рішення про повторний підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці в разі наявних ознак розпечатування пакетів із запакованими документами або в разі, якщо неточності в протоколі про підрахунок голосів неможливо усунути без перерахунку бюлетенів.

Серед виборчої документації, яка була доставлена до Київської районної в місті Одесі ТВК були відсутні списки виборців, на пакетах виборчих документів відсутні підписи та печатка ДВК, тож територіальна виборча комісія прийняла рішення про повторний підрахунок голосів виборців.

Крім того, члени однієї з ДВК переплутали коробки з виборчими документами, і, доставивши їх до Київської районної в місті Одеса ТВК, змушені були розпакувати коробки. ТВК прийняла рішення про повторний підрахунок голосів виборців. Зазначимо, що одеські дільничні виборчі комісії повинні доставляти виборчу документацію у  дві ТВК: протоколи про підрахунок голосів виборців на виборах Одеського міського голови та Одеської міської ради – до однієї з чотирьох районних в місті ТВК, а про підрахунок голосів на виборах депутатів Одеської обласної та районної рад – до Одеської міської ТВК.

Суворовська районна в місті Одесі ТВК на безперервному засіданні прийняла рішення про оголошення перерви на 15 хвилин. Водночас згідно з ч. 1 ст. 254 Виборчого кодексу з моменту закінчення голосування територіальна виборча комісія розпочинає безперервне засідання, яке продовжується безперервно до встановлення підсумків голосування та результатів відповідних місцевих виборів у виборчому окрузі. На цей час члени територіальної виборчої комісії не можуть залучатися до виконання інших функцій, крім участі в засіданні виборчої комісії.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)