У день голосування на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року окремі члени ДВК перешкоджали представникам ОПОРИ у роботі. Крім того, спостерігачі зафіксували випадки голосування на підвіконні, одночасне волевиявлення двох осіб в кабінці, втрату виборцями бюлетенів. Про це ОПОРА розповіла на пресконференції 26 жовтня.

 

Перешкоджання спостерігачам ОПОРИ

У Полтаві, на виборчій дільниці № 531192 (вул. Б. Хмельницького, 9), спостерігач ОПОРИ на відео фіксував інцидент, коли в одній виборчій кабінці одночасно голосували двоє людей. Це помітили члени ДВК і звернулися до представника поліції, який охороняв вказану дільницю, щодо вилучення спостерігача із приміщення. Після з’ясування обставин представник ОПОРИ залишився на дільниці, адже мав на це право згідно з Виборчим кодексом України.

На виборчій дільниці № 530474, що у с. Засулля Лубенського району, від офіційного спостерігача Громадянської мережі ОПОРА, який прибув туди близько 19:00, вимагали покинути приміщення. Члени ДВК мотивували це тим, що спостерігач мав попередньо зареєструватися зранку, до відкриття дільниці. Згодом спостерігача, який вийшов за межі дільниці, пустили у приміщення, але потім знову попросили залишити її через відсутність реєстрації. Спостерігач ОПОРИ двічі викликав поліцію, та зрештою до приміщення потрапив.

Голосування на підвіконні, двох осіб в одній кабінці та заповнення виборчих протоколів олівцем

«Окремі виборці голосували на підвіконнях, заходили по двоє до однієї виборчої кабінки, намагалися проголосувати без документів» — відзначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Полтавській області.

Зокрема, голосування на підвіконні спостерігачі ОПОРИ зафіксували у Полтаві, на виборчій дільниці № 531192, що за адресою вул. Б. Хмельницького, 9. На цій же дільниці спостерігач помітив двох людей (чоловіка та жінку), які одночасно зайшли до однієї виборчої кабінки для голосування.

Згодом на згаданій дільниці представники ОПОРИ зафіксували, як членкиня ДВК заповнює протоколи за допомогою олівця.

Затримка відкриття дільниць та відсутність кабінок для людей з погіршенням здоров’я

У Полтаві виборча дільниця № 531167, що у приміщенні ЗОШ № 11, відкрилася із запізненням. Члени ДВК пояснили затримку тим, що в отриманих 24 жовтня бюлетенях з виборів депутатів Полтавської міської ради виявили помилку. На засіданні ДВК 25 жовтня о 7:00 члени комісії склали протокол щодо знищення зіпсованих документів. Нові бюлетені отримали зранку у неділю, 25 жовтня. Тож затримка з відкриттям дільниці сталася через їх опрацювання.

Крім того, спостерігачі ОПОРИ зафіксували і те, що чимало виборчих дільниць не мали кабінок для людей з погіршенням стану здоров’я. Зокрема, на дільницях у Полтаві та у с. Бербениці (Миргородський район). Так само на певних дільницях, як у Полтаві, так і у населених пунктах області, не виявилося пандусів для маломобільних груп населення. Також подекуди на виборчих дільницях (наприклад, у с. Піщане Кременчуцького району) кількість кабінок для голосування та скриньок для бюлетенів була меншою, ніж того вимагає законодавство.

Розпаковані, зниклі та бюлетені у надлишковій кількості

У день голосування зафіксовані і проблеми з виборчими бюлетенями. Наприклад, у Полтаві, на дільниці 531170, що по вул. Петра Юрченка, 11/2, спостерігач ОПОРИ, прибувши на місце, зафіксував на столі розпаковані бюлетені. Члени комісії намагалися відтіснити спостерігача ближче до входу, а потім пояснювали, що розпакували бюлетені, які підлягають знищенню. 

Також на виборчій дільниці № 531170, що в обласному центрі, виборчиня, вийшовши з кабінки для голосування, мала при собі чотири бюлетені, про що повідомила членів ДВК. Хоча виборці, котрі голосують у Полтаві, отримують п’ять бюлетенів (з виборів міського голови, депутатів обласної, міської, районної, а також районної у м. Полтава рад). За повідомленням спостерігача ОПОРИ, втраченого бюлетеня так і не знайшли, а нового жінці не видали.

А у с. Бербениці Миргородського району, на виборчій дільниці № 530430, жінка, яка прийшла голосувати, загубила один із бюлетенів у кабінці для голосування. Документ згодом знайшли у кабінці. Члени ДВК прийняли рішення знайдений бюлетень погасити та покласти у сейф. За заявою виборчині їй надали новий бюлетень, який вона, після волевиявлення, вкинула до виборчої скриньки. Про повторну видачу бюлетеня у комісії склали відповідний акт.

У Лубнах, на дільниці 531011, члени ДВК склали акт про невідповідність кількості бюлетенів, виданих міською ТВК, цифрі, вказаній у протоколі міської територіальної виборчої комісії. Розбіжність зафіксували у бюлетенях з виборів депутатів Полтавської обласної ради у ТВО №6. Вона склала 9 примірників. Рішенням ДВК встановлено, що причиною такої невідповідності була помилка, допущена підприємством-виготовлювачем. 

Підвезення на ТВК бюлетенів у неопломбованих мішках та незапакованих спецпакетах

«Після завершення голосування спостерігачі ОПОРИ фіксували передачу виборчих бюлетенів на ТВК у мішках, що не містять пломб. А ще представники ДВК привозили незапаковані сейф-пакети з протоколами підрахунку», — додає кординатор.

Випадки передачі бюлетенів у мішках без пломб, зокрема, зафіксовані у селищній ТВК Нових Санжар, Горішньоплавнівській міській ТВК, Шевченківській районній у м. Полтава ТВК. Членам Шевченківської та Київської районних у м. Полтава, а також Автозаводської районної у м. Кременчук ТВК передавали з дільниць незапаковані сейф-пакети з протоколами.

Правопорушення під час кампанії, у день тиші та під час голосування

За період виборчої кампанії, з 5 вересня по 23 жовтня, у поліції Полтавщини отримали 249 повідомлень про порушення виборчого законодавства. За словами речника Головного управління Національної поліції Полтавщини Юрія Сулаєва, за вказаними фактами відкрито 18 проваджень та складено 48 адмінпротоколів. У день тиші поліціянти зафіксували 43 повідомлення про порушення. Адмінпротоколи склали на 4 порушників.

«У день виборів до поліції надійшло 269 повідомлень про порушення виборчого законодавства. На 35 порушників складені протоколи», — додав Юрій Сулаєв.

Нагадаємо: 26 жовтня Громадянська мережа ОПОРА зробила заяву за попередніми результатами спостереження на місцевих виборах. У ній йдеться про активність виборців, типові порушення під час голосування, а також містяться рекомендації Національній поліції, місцевим осередкам політичних партій, Верховній Раді України та партії «Слуга народу».

За додатковою інформацією звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт |Фейсбук |Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)