У Житомирі на виборчій дільниці  №181448 спостерігачу ОПОРИ голова дільничної виборчої комісії відмовилась видавати копію протоколу.

«Голова та заступник повезли в ТВК здавати виборчу документацію. Спостерігачці ОПОРИ не видали копію протоколу. Попередньо  вони поставили печатки та підписались на пустих протоколах, а зараз члени комісії, які залишились, надиктують іншим спостерігачам з якоїсь чернетки інформацію. Спостерігачка ОПОРИ відмовилась брати порожній протокол з печатками, тому їй не видали жодного», – розповідає спостерігач ОПОРИ.

На місце події викликали поліцію.

Відповідно до статті 212-17 КУпАП ненадання копії виборчого протоколу головою відповідної виборчої комісії або особою, яка відповідно до закону виконує його обов'язки, копії виборчого протоколу - тягне за собою накладення штрафу від 340 до1700 грн.

 

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.