В день голосування ОПОРА фіксувала у містах Запоріжжя та Оріхів звернення щодо можливих ознак порушення виборчого права. Більшість таких випадків пов’язані з особами із захворюванням на COVID-19, які не змогли виконати свого громадянського обов’язку.

25 жовтня до Громадянської мережі ОПОРА зверталися виборці зі скаргами на організацію процесу голосування у Запорізькій області та діяльність членів виборчих комісій.

Мешканець Запоріжжя Андрій Горбенко повідомив, що оскільки хворіє на COVID-19, то завчасно підготував заяву та довідку з медичного закладу, щоб проголосувати вдома, але не за місцем прописки, а там, де перебуває на самоізоляції. Як він запевнив, ці документи передали до дільниці №231097, що розташована у загальноосвітній школі №95. Проте, у день голосування до нього ніхто не завітав, щоб він скористався своїм громадянським правом.  За словами пана Андрія додзвонитися до дільниці у нього не вийшло – там не відповідали на його дзвінки.

Також Андрій Горбенко зазначив, що наразі в Запорізькій міській лікарні №1 за адресою вул. Чумаченка, 21 перебуває його дружина. Як запевнив пан Андрій, в цьому медичному закладі не відкрили спецдільницю і дружина також не мала можливості проголосувати.

ОПОРА звернулася за роз’ясненнями до відповідальних осіб. Так за першим випадком коментар надала голова Шевченківської районної у місті Запоріжжі  ТВК Ольга Макарова. Вона сповістила, що члени ДВК з дільниці №231097 завітали за місцем реєстрації Андрія Горбенка, щоб він міг проголосувати. Вже там вони дізналися, що виборець перебуває на самоізоляції за іншою адресою, про що їм не було повідомлено раніше.

Голова Комунарської районної у місті Запоріжжі ТВК Агнеса Дейкун зазначила, що в приміщенні Запорізької міської лікарні №1 спецдільниці не утворювалася на місцевих виборах. Жодних постанов від ЦВК щодо її утворення до них в комісію не надходило.

Обставини ще одного випадку ОПОРА з’ясувала у виборця Дмитра Калініна. В телефонній розмові він розповів, що звернувся до голови ДВК з дільниці № 231042 Олексія Тимофєєва з вимогою прийняти у нього та зареєструвати скаргу. Сенс звернення полягав у незаконній, на думку пана Дмитра, агітації під виглядом опитування поблизу дільниці. У відповідь голова ДВК просив паспорт та довідку, що виборець дійсно зареєстрований за своєю адресою. Після то, як громадянин сфотографував посвідчення голови, той зателефонував особі, яка за словами Дмитра Калініна була підписана «Юрист Слуги Народу». Й вже з консультаціями із невідомим співрозмовником Олексій Тимофєєв вказав в акті, що складу порушення нема. Як запевняє пан Дмитро, своє спілкування із ним представник комісії завершив фразою: «Адреса у нас тепер є – чекай після виборів. Знаєш закон про територіальну оборону?». На місце події Дмитро Калінін викликав поліцію. Як повідомив ОПОРІ відділ комунікації ГУНП України в Запорізькій області даних до  Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо описаний можливих погроз не вносилося.

Про випадок із місцевою виборчинею повідомив ОПОРІ кандидат на посаду міського голови Оріхова Антон Грибняк - про мешканку Оріхова Тамару Бондарчук. ОПОРА зателефонувала цій пані і з’ясувала, що наразі громадянка перебуває в  інфекційному відділені міської лікарні Оріховаі із захворюванням на COVID-19. Для голосування до неї прийшли члени дільничної комісії. Зі слів виборчині їй надали лише 2 з 4 бюлетенів. Бракувало бюлетенів для виборів міського голови та депутатів міської ради. Тамара Бондарчук наголосила представникам ДВК, що хоче скористатися своїм виборчим правом і просить надати усі необхідні для цього документи, але її прохання не виконали.

ОНОВЛЕНО 26 жовтні в листі до ОПОРИ відділ комунікації ГУНП України в Запорізькій області сповістив: «25 жовтня надійшло повідомлення до Оріхівського відділення поліції про те, що в інфекційному відділенні лікарні члени ДВК надали 2 бюлетені замість 4. За цим фактом проводиться перевірка».

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)