Ще в день тиші, 24 жовтня, спостерігачі ОПОРИ у Полтаві та Кременчуці зафіксували білборди з ознаками прихованої агітації. Крім того, стовпи, стіни будівель та дошки оголошень в обласному центрі і досі заклеєні агітаційними матеріалами кандидатів від різних політсил. Також політики вдавалися до забороненої агітації у соціальних мережах

У Полтаві спостерігачі ОПОРИ помітили масове розміщення агітаційних матеріалів різних політичних сил, не знятих у день тиші. На стовпах, стінах будівель та дошках оголошень розклеєні листівки та плакати кандидатів від партій «Слуга народу», ВО «Свобода», «Республіка», «Рідне місто», «Довіра», «За майбутнє». 

Подекуди агітаційні матеріали зірвані недбало, частково. Залишки плакатів лишаються у місцях розклеювання.

Крім того, у Полтаві та у Кременчуці були зафіксовані білборди з ознаками прихованої агітації, які розсмістили якраз напередодні дня голосування. Всі вони не містять вихідних даних та назв партій, проте виконані у фірмовому стилі певних політсил та містять їхні передвиборчі гасла. Наприклад, «Корупціонерам — кришка», «Зміни» або «Полтава — моя Батьківщина».

Окремі кандидати публікували дописи, пов’язані з політичною діяльністю, у соціальних мережах. Такі дії, зокрема, вчиняли представники «Слуги народу», ВО «Свобода», Соціал-демократичної партії.

Речник Головного управління Національної поліції України у Полтавській області Юрій Сулаєв повідомив: «Впродовж 24 жовтня на Полтавщині до поліції надійшло 30 звернень, 12 з яких стосувалися незаконної агітації. Складено 2 адміністративних протоколи. Подібні порушення підпадають під дію ст. 212-10 «Порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації, агітації референдуму». Там йдеться, що проведення агітації поза строками, встановленими законом, чи в місцях, що заборонені законом, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, і на посадових осіб — від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Полтавській області нагадує: «Частина 1 статті 52 Виборчого кодексу України також вказує на те, що передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування».

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.