25 жовтня у Запоріжжі на дільниці №231003 виборець самовільно взяв зі столу членів комісії виборчі бюлетені. Порушника затримано поліцією, відкрито кримінальне провадження. Згідно заяви до правоохоронних органів чоловік намагався вкрасти 40 бюлетенів.

Громадянська мережа ОПОРА звернулася за коментарем до  члена Запорізької міської ТВК Олександра Рощина з метою підтвердження інформації про викрадення виборчих бюлетенів. В телефонній розмові він повідомив, що інцидент трапився 25 жовтня в Запоріжжі на дільниці №231003 за адресою вул. Миру, 6. За словами члена міської ТВК, «Дідусь прийшов на дільницю проголосувати. Поки відволікав тих, хто видає – поцупив зі столу по 9 бюлетенів з кожних виборів: запорізького голови, обласної ради, районної ради і міської ради. І пішов до кабінки для голосування. Проставив відмітку на кожному з бюлетенів й на виході його спіймали, вкинути він не встиг. Викликали поліцію, вона його забрала, склали акт. Ці бюлетені відокремили. При підрахунку голосів їх додадуть до бюлетенів, що не використані. На результат виборів це не впливає. Я особисто там був, дільничним комісіям розповів як їм не помилитися при підрахунку голосів».

Згадані події в листі до ОПОРИ прокоментував відділ комунікації ГУНП України в Запорізькій області: «Близько 10.30 на Вознесенівського відділення поліції ГУНП в Запорізькій області надійшло повідомлення від члена виборчої комісії про те, що зі столу пропали 40 бюлетенів. За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 158-1 Кримінального кодексу України (Викрадення, пошкодження, приховування або знищення виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі). Найсуворіша санкція за цією статтею передбачає позбавленням волі на строк до двох років. Вживаються заходи по встановленню осіб, причетних до скоєння цього кримінального правопорушення»

 

За коментарями звертайтеся:

email: zp@opora.org.ua

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)