У Голій Пристані на виборчій дільниці №650241 члени комісії перешкоджали здійсненню спостереження та зйомці відео представнику Громадянської мережі ОПОРА.

Спостерігач пояснив, що має право робити фото та відеофіксацію, згідно із законодавством. Однак ці пояснення членів ДВК не задовольнили, і вони запропонували звернутися до представників поліції.

Через кілька хвилин у приміщення ДВК зайшли двоє працівників поліції. У присутності спостерігача ОПОРИ вони пояснили, що офіційним спостерігачам та представникам ЗМІ дозволено здійснювати фото- та відеофіксацію виборчого процесу. 

Нагадаємо, що згідно з частиною 9 статті 60 Виборчого кодексу України офіційний спостерігач від громадської організації має право здійснювати фото-, відеозйомку та аудіозапис без порушення при цьому таємниці голосування виборців.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.