У Засуллі Лубенського району члени ДВК вимагали у спостерігача ОПОРИ залишити виборчу дільницю. За їхніми словами, через те, що він мав попередньо зареєструватися зранку.

На виборчій дільниці № 530474, що у с. Засулля Лубенського району, в офіційного спостерігача Громадянської мережі ОПОРА, який прибув туди близько 19:00, вимагали покинути приміщення. Члени ДВК мотивували це тим, що спостерігач мав попередньо зареєструватися зранку, до відкриття дільниці.

Згодом спостерігача, який вийшов за межі дільниці, пустили у приміщення, але потім знову попросили залишити її через відсутність реєстрації. При цьому не посилаючись на норми законодавства. Спостерігач ОПОРИ викликав поліцію.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Полтавській області відзначає: «Повноваження офіційних спостерігачів регламентує Виборчий кодекс України. Згідно з ч. 4 ст. 58, повноваження офіційних спостерігачів починаються з дня їх реєстрації відповідною виборчою комісією, і припиняються після офіційного оголошення ЦВК, ТВК результатів відповідних виборів, якщо інше не встановлено Виборчим кодексом. Ч. 6. Цієї ж статті вказує, що виборча комісія, яка зареєструвала офіційного спостерігача, може достроково припинити його повноваження у разі встановлення фактів грубого або систематичного порушення ним Конституції України та законів України. Про припинення повноважень офіційного спостерігача приймається мотивоване рішення».

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.