Громадянська мережа ОПОРА проводить кампанію спостереження за місцевими виборами. У день голосування, 25 жовтня, на дільницях присутні 1 500 спостерігачів мережі. ОПОРА оперативно готує новини та висвітлює події дня голосування у всіх областях України.  Зі всіма новинами ви можете ознайомитися на сайті організації в розділі Регіональні новини. Тут пропонуємо дайджест найцікавіших випадків станом на 21:00.

Це відео також доступно для перегляду в Facebook

У Житомирі на чотирьох дільницях в журналах реєстрації  зареєструвались 4 фейкові спостерігачі ОПОРИ. Люди приходили з посвідченнями, в яких було вказано «Громадянська мережа ОПОРА», або «Мережа ОПОРА» були на дільницях до 4 годин і йшли. Жоден з них не є офіційним спостерігачем ОПОРИ.

На Київщині в Броварах спостерігач ОПОРИ зафіксував факт нумерації бюлетенів на дільниці. Додаткові позначки помічені на бюлетенях й контрольних талонах для голосування за кандидата на міського голову Броварів та депутатів міської ради. Додаткова нумерація на бюлетенях заборонена.

Кропивницька районна територіальна виборча комісія припинила повноваження всього складу Великосеверинівської сільської територіальної виборчої комісії і сформувала нову комісію.

У Миколаєві голова однієї з ДВК не прийшла вранці 25 жовтня на засідання комісії. Вона з'явилася в комісії лише на кілька хвилин о 12:25 і знову пішла.

У Запоріжжі членкиня ДВК покинула дільницю під час роботи через конфлікти з іншими членами комісії.

У Кароліно-Бугазі на Одещині на виборчій дільниці, що розташована у місцевій школі, під час голосування вирішили зробити додаткові дві кабіни для таємного голосування.  Зранку у приміщенні для голосування знаходилося чотири кабіни. Вдень вирішили, що цих кабінок недостатньо, а тому за ініціативою одного з кандидатів у депутати у фойє школи обладнали ще дві кабіни, повісивши штори просто у приміщенні фойє.

У Білій Церкві  біля входу до виборчих дільниць знаходилися громадяни в одязі із символікою та назвою ГО «Рідне Місто», що співзвучна із назвою політичної партії «Рідне місто». Остання нині представлена у бюлетенях та зареєстрована Білоцерківською ТВК. Волонтери організації на вході до приміщення дільниці роздавали безкоштовні медичні маски

У день голосування чернівчанам телефонував бот, який від імені кандидата в очільники Чернівців від партії «Слуга народу» Віталія Другановського пропонував прийти на вибори та проголосувати.

Також виборцям з Києва телефонували начебто з приймальні кандидатки Ганна Іщенко,  запитували, чи вони вже проголосували, і запрошували взяти участь у голосуванні. Зазначимо, що Ганна Іщенко балотується по ТВО № 8 (Печерський район) від політичної партії “Слуга народу”.

Спостерігачі ОПОРИ в цілому позитивно оцінюють перебіг підготовчих засідань і початок голосування, сигналізуючи про окремі процедурні проблеми і організаційні труднощі в роботі дільничних виборчих комісій. Про типові порушення процесу голосування 25 жовтня, які зафіксували спостерігачі ОПРОРИ, читайте тут

Помітили порушення – дзвоніть 102. Або ж повідомляйте спостерігачам ОПОРИ.