В с. Майське Синельниківського району на дільниці №120505 спостерігач ОПОРИ зафіксував, що членкиня комісії використовує медичну маску з назвою та логотипом політичної партії. В Кривому Розі на будівлі транслюється реклама політичної партії.

На масці членкині комісії написано «Опозиційна платформа – За життя», також присутній логотип цієї політичної сили.

Спостерігач ОПОРИ звернув увагу голови ДВК №120505 на ймовірне правопорушення, оскільки агітація на виборчій дільниці заборонена. Після цього членкиню ДВК змусили зняти цю маску.

У Кривому Розі, близько 18.00. спостерігач ОПОРИ на офісній будівлі біля зупинки пл. Горького,  зафіксував новиннийрядок з написом «Зе! Слуга Народу. Кривий Ріг». В цьому приміщенні розташовується міський штаб партії «Слуга Народу».

На виборчій дільниці №121066 у Дніпрі, станом на 18:00. людей взагалі немає. На дільниці проголосували 21% виборців.

На гарячу лінію 102 близько 19.00. надійшло анонімне повідомлення про замінування виборчої дільниці №120554, що розташована у смт Солоне, в школі №1. До дільниці приїхали поліцейські та пожежна машина, але члени комісії не виходили з приміщення та продовжили роботу.   

У ч. 6 ст. 38 Виборчого кодексу України говориться, що члену виборчої комісії забороняється агітувати за чи проти кандидатів на відповідних виборах, а також публічно оцінювати діяльність кандидатів, партій (місцевих організацій партій) - суб’єктів виборчого процесу.

У ч. 5 ст. 51 Виборчого кодексу України зазначено, що прихована передвиборна агітація, а також розміщення або поширення матеріалів передвиборної агітації, не позначеної відповідно до вимог цього Кодексу, забороняються. Реклама друкованих видань (газет, журналів, книг), інших товарів та послуг з використанням прізвищ чи зображень (портретів) кандидатів, назв чи символіки політичних партій - суб’єктів виборчого процесу вважається передвиборною агітацією. До передвиборної агітації також належить використання символіки (гімну, прапора, розпізнавального знака, девізу) або логотипів партії - суб’єкта відповідного виборчого процесу, використання передвиборних слоганів, гасел кандидатів, партій (організацій партій) - суб’єктів відповідного виборчого процесу, а так само повідомлення про проведення видовищних чи інших публічних заходів на підтримку партії, кандидата або про підтримку зазначених заходів кандидатами, партіями (організаціями партій) - суб’єктами відповідного виборчого процесу, а також привернення уваги до участі у таких заходах партій чи певних осіб як кандидатів.

Варто зазначити, що відповідно ч.1 ст.51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. В ч.3 цієїж статті чітко встановлено, що передвиборна агітація напередодні дня голосування та в день голосування забороняється. Відповідно за порушення таких вимог Виборчого кодексу встановлена відповідальність за ч.1 ст.212-10 КУпАП Проведення передвиборної агітації поза строками, встановленими законом - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)