Громадянська мережа ОПОРА проводить кампанію спостереження за місцевими виборами. У день голосування, 25 жовтня, на дільницях присутні 1 500 спостерігачів мережі. ОПОРА оперативно готує новини та висвітлює події дня голосування у всіх областях України.  Зі всіма новинами ви можете ознайомитися на сайті організації в розділі Регіональні новини. Тут пропонуємо дайджест найцікавіших випадків станом на 18:00 та розповіді обласних координаторів Громадянської мережі ОПОРА зі спостереження за виборами.

Це відео також доступно для перегляду в Facebook

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували, що у селі Соснівка на Сумщині почали роботу дві виборчі дільниці з однаковим номером - 590211. З'ясувалося, що за адресою, яка визначена на сайті Державного реєстру виборців (с. Соснівка, вулиця Перемоги, 2) працює офіційна ДВК, яка організовує голосування на перших місцевих виборах до Попівської сільської ради. Друга виборча дільниця розташована у центрі села у приміщенні, яке перебуває у приватній власності. Як пояснила ОПОРІ секретарка відповідної ДВК, на цій виборчій дільниці відбуваються чергові місцеві вибори, а комісія, яка їх проводить, утворена у 2015 році. Наразі поліція припинила “виборчий процес” на “неофіційній” ДВК.

Порушення в роботі виборчих комісій:

На Івано-Франківщині в селі Загвіздя представники ОПОРИ виявили, що виборцям за місцем перебування видали не ті бюлетені. Члени комісії помітили це після того, як видали сімом виборцям бюлетені на виборах до сільської ради з іншого округу. Комісія вирішила скласти акти по цих бюлетенях і з новою скринькою ще раз піти до виборців.

У Києві на двох дільницях спостерігачі ОПОРИ зафіксували випадки, коли комісії оголошували перерви для прибирання приміщень. Хоча засідання має бути безперервним. Як повідомляє спостерігачка ОПОРИ, всіх змусили вийти з приміщення для голосування. Поки прибиральниця прибирала, двері були відчинені, в коридорі стояли і голова, і деякі члени комісії, і деякі спостерігачі.

Також у Києві на виборчих дільницях, розташованих у Печерському та Солом’янському районах Києва, спостерігачі ОПОРИ зафіксували, що члени комісії підписують бюлетені наперед.

В Ужгороді на дільниці, яка знаходиться в четвертому гуртожитку Ужгородського національного університету, спостерігач ОПОРИ зафіксував на робочому столі членів ДВК порожні бланки протоколів із підписами членів комісії та штампом.

На дільниці в Ужгороді комісія  відмовлялися видати виборчині бюлетені для голосування, якщо вона не надасть довідку про те, що є внутрішньо переміщеною особою. Як повідомила спостерігачу ОПОРИ виборчиня, вона є внутрішньо переміщеною особою, однак завчасно змінила виборчу адресу для того, аби проголосувати на місцевих виборах. За словами жінки, її внесли до списку виборців та вчасно надіслали запрошення на вибори.

На Запоріжжі в селищі Балабине одна з комісій відвела під голосування приміщення класу в учбовому закладі. Виборці виконували свій громадянський обов’язок за шкільними партами без кабінок.

У Маріуполі на 3 дільницях завчасно погасили бюлетені для голосування за міського голову. У зв'язку з  цим ці бюлетені не можуть бути використані для голосування. 

У Кремінній Луганської області спостерігачка ОПОРИ зафіксувала стороннього чоловіка із бейджиком «Пожежна безпека», який знаходився на території виборчої дільниці.

 

Спостерігачі ОПОРИ в цілому позитивно оцінюють перебіг підготовчих засідань і початок голосування, сигналізуючи про окремі процедурні проблеми і організаційні труднощі в роботі дільничних виборчих комісій. Про типові порушення процесу голосування 25 жовтня, які зафіксували спостерігачі ОПРОРИ, читайте тут

Помітили порушення – дзвоніть 102. Або ж повідомляйте спостерігачам ОПОРИ.