У Полтаві та Бербеницях Миргородського району спостерігачі ОПОРИ на виборчих дільницях зафіксували втрату виборцями бюлетенів.

У Полтаві на виборчій дільниці № 531170 (вул. Петра Юрченка, 11/2) виборчиня, вийшовши з кабінки для голосування, мала при собі чотири бюлетені, про що повідомила членів ДВК. Хоча виборці, котрі голосують у Полтаві, отримують п’ять бюлетенів (з виборів міського голови, депутатів обласної, міської, районної, а також районної у м. Полтава рад).

Спершу жінку опитали правоохоронці, котрі працюють на дільниці. Згодом голова ДВК викликала додатковий наряд поліції. За повідомленням спостерігача ОПОРИ, втраченого бюлетеня так і не знайшли, а нового жінці не видали.

А у с. Бербениці Миргородського району на виборчій дільниці № 530430 жінка, яка прийшла голосувати, загубила один із бюлетенів у кабінці для голосування. Виборець, який зайшов туди наступним, помітив бюлетень та повідомив членів ДВК. Жінка, яка на той момент ще не залишила межі дільниці, сказала, що документ її.

Члени ДВК прийняли рішення знайдений бюлетень погасити та покласти у сейф. За заявою виборчині, їй надали новий бюлетень, який вона, після волевиявлення, вкинула до виборчої скриньки. Про повторну видачу бюлетеня у комісії склали відповідний акт.

Викрадення виборчого бюлетеню з метою передачі його іншій особі має ознаки кримінальної відповідальністі за статтею 158-1 КК, в той же час винесення за межі дільниці свого виборчого бюлетеня, тобто того, який отриманий виборцем від ДВК без мети передачі іншим особам, тягне адміністративну відповідальність за статтею 212-23 КУпАП.

За коментарями звертайтеся:
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.