Спостерігачі ОПОРИ в Одеській області повідомляють про нові порушення у день голосування.

Як інформує ОПОРА, на виборчій дільниці №510963 (місто Білгород-Дністровський) виборчиня прийшла з документами, в яких було зазначено її нове прізвище. На підтвердження підстав отримання бюлетенів вона надала свідоцтво про укладення шлюбу, після чого їй видали бюлетені. Спостерігач зафіксував відповідне порушення.

На дільниці №511420 в Одесі (школа №92) не менше чотирьох виборців голосували за межами кабінок для голосування.

Аналогічна ситуація зафіксована ОПОРОЮ і на дільниці №510693 в селі Кароліно-Бугаз, де виборець голосував за межами кабінки.

У селі Лиманка Таїровської громади, на виборчій дільниці №510685 виборець зробив фото свого бюлетеня. Члени ДВК повідомили йому про неприпустимість порушення виборчого законодавства.

Відповідно до частини 1 статті 8 Виборчого кодексу України документом, який підтверджує особу та громадянство України виборця, є: паспорт громадянина України (у вигляді паспортної книжечки або картки); тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України); картка (довідка) установи кримінально-виконавчої системи, що повинна містити: прізвище, ім’я, по батькові, число, місяць, рік народження, громадянство, фотографію особи, підпис керівника та печатку установи (для осіб, які перебувають в установах виконання покарань або слідчого ізолятора); паспорт громадянина України для виїзду за кордон; дипломатичний паспорт; службовий паспорт; військовий квиток (для військовослужбовців строкової служби). У частині 2 статті 8 Кодексу зазначено, що підставою для отримання виборчого бюлетеня на звичайних та спеціальних виборчих дільницях під час голосування на загальнодержавних виборах є паспорт громадянина України (у вигляді паспортної книжечки або картки), тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України) та військовий квиток (для військовослужбовців строкової служби).

Видача бюлетеня виборцю без пред’явлення паспорта містить ознаки порушення статті 158-1 Кримінального кодексу України, що карається штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Частина 1 статті 16 Виборчого кодексу України вказує, що голосування на виборах в Україні є таємним. Контроль за змістом волевиявлення виборців, встановлення або розголошення змісту волевиявлення конкретного виборця будь-яким чином забороняється.

У частині 5 статті 248 Кодексу зазначено, що виборчий бюлетень заповнюється виборцем особисто в кабіні для таємного голосування. Під час заповнення виборчого бюлетеня забороняється присутність інших осіб, здійснення фото- та відеофіксації у будь-який спосіб. Виборець, який внаслідок фізичних вад не може самостійно заповнити виборчий бюлетень, має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії скористатися допомогою іншого виборця, крім члена виборчої комісії, кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, довіреної особи кандидата, уповноваженої особи організації партії, офіційного спостерігача.

Голосування за межами кабіни для таємного голосування є процедурним порушенням процедури голосування, яке може призвести до порушення таємниці волевиявлення вибоця і розглядатися також як демонстрація виборцем бюлетеня (212-22 КУпАП).

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)