Спостерігач ОПОРИ зафіксував ситуацію, коли громадянин звернувся до поліції щодо факту проведення опитування у тамбурі закладу освіти (ліцей № 5) у місті Вараш безпосередньо перед входом до приміщення виборчих дільниць № 560888 та № 560889.

Поліцію щодо опитування у приміщенні навчального закладу викликав громадянин Гліб Олійник, який йшов на виборчу дільницю. Причиною його звернення став факт проведення опитування у приміщенні комунальної форми власності без відповідних, на його думку, підстав та ще в період карантинних обмежень.

У коментарі для ОПОРИ Гліб Олійник зазначив, що правоохоронний орган відреагував дуже оперативно: "Спробували знайти директора школи, який мав дати дозвіл, але зрозуміло, що то управління освіти мало надавати дозвіл. Вони вказали, що особи знаходяться у приміщенні безпідставно… Цікаво також, що одна із скриньок, куди люди вкидали відповіді на запитання, мала номер, який співпадав із номером виборчої дільниці. Мене зацікавило, що там всередині. Я запитав, що там всередині, однак мені повідомили, що це їх власність…".

У результаті люди, які проводили опитування, покинули приміщення ліцею № 5.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.