Громадянська мережа ОПОРА проводить кампанію спостереження за місцевими виборами, у день голосування, 25 жовтня, на дільницях присутні 1 500 спостерігачів мережі. ОПОРА оперативно готує новини та висвітлює події дня голосування у всіх областях України.  Зі всіма новинами ви можете ознайомитися на сайті організації в розділі Регіональні новини. Тут пропонуємо дайджест найцікавіших випадків станом на 14:00.

Це відео також доступно для перегляду в Facebook

  • Помилки в бюлетенях, які виявили в день голосування

На Донеччині  у Новогродівці всі дільниці відкрилися для голосування, але виявилось, що бюлетені у 3 округах з 4 створених переплутані. Виявив плутанину кандидат у депутати до місцевої ради, який не знайшов себе у бюлетені. Новогродівська ТВК після консультацій з ЦВК продовжує роботу у звичайному режимі, голосування триває. Голова комісії у коментарі  ОПОРІ зазначила, що ТВК планує надати позов до суду на типографію, яка надрукувала бюлетені.

У Кропивницькому дві комісії виявили, що список у бюлетенях кандидатів у депутати міськради Кропивницького неправильний. Вгорі на бюлетенях вірно вказано номер дільниці та округ. Однак на окрузі № 6 в бюлетенях вказали кандидатів у депутати міської ради Кропивницького з округу № 5. Голосування на дільницях триває. Кропивницька міська ТВК прийняла постанову, не додруковували бюлетені. 

  • Порушення в роботі комісій (видача без паспорта, недотримання протиепідемічних вимог)

У Львові члени однієї з комісій видають виборцям бюлетені, не зазначаючи при цьому у контрольних талонах жодної інформації. А саме – відсутній номер, за яким виборця внесено до списку виборців, підпис виборця, підпис члена комісії.

Також у Львові спостерігачі ОПОРИ фіксують випадки, коли члени комісій працюють без масок, а у приміщенні п’яти  ДВК не має кабінок для голосування виборців, у котрих виявили температуру.

  • Порушення таємниці голосування та спроба винести бюлетені (голосування поза кабінкою)

Так, на Закарпатті (в селі Дротинці Берегівського району) виборці голосують у черзі до кабінок для голосування. За інформацією спостерігача ОПОРИ, на дільниці розмістили лише 3 кабінки для голосування. Через це біля них утворилися черги. 

Також на Закарпатті у  місті Хуст, виборець намагався винести комплект бюлетенів за межі виборчої дільниці. За інформацією спостерігача ОПОРИ, після інциденту члени комісії просять виборців вкидати бюлетені до скриньки по одному.

  • Підвіз виборців 

У Рубіжному на Луганщині спостерігачка ОПОРИ зафіксувала підвіз виборців на дільницю автобусом. Людей привезли на автобусі, звідки ті пішли до приміщення дільничної виборчої комісії.  Однак, через дотримання соціальної дистанції та карантинних обмежень, перед входом вишикувалася черга приблизно із 30 виборців.

У селищі Затока Білгород-Дністровського району спостерігачка ОПОРИ виявила автобус, яким підвозили виборців на дільницю. Пасажир автобуса пояснив, що підвезення виборців організувала Затоківська селищна рада, щоб їм було «зручніше добиратися».

До виборчих дільниць у Святошинському районі Києва автобусами звозили виборців з Житомирської області. Поліція встановила ймовірного організатора та встановлює анкетні дані 132 осіб. У серпні ОПОРА повідомляла про те, що  у Житомирі група осіб “купувала” копії паспортів за 200 грн, а за фото галочки в бюлетені за потрібного кандидата на посаду мера Києва в день голосування обіцяли 1000 грн.

  • Агітація біля дільниць

Поблизу виборчих дільниць у Хмельницькому роздавали «набори для безпечного голосування». На пакуванні набору – прізвище кандидата в депутати Хмельницької міської ради. Спостерігачі ОПОРИ повідомляють, що до складу наборів входить маска і ручка. На листівці, вкладеній в пакет з набором, окрім назви громадської організації «Мрія хмельничан», зазначене прізвище кандидата, який балотується в депутати Хмельницької міської ради та є власником торгової марки «Мрія», під якою в Хмельницькому працює мережа піцерій.

Спостерігачі ОПОРИ в цілому позитивно оцінюють перебіг підготовчих засідань і початок голосування, сигналізуючи про окремі процедурні проблеми і організаційні труднощі в роботі дільничних виборчих комісій. Про типові порушення процесу голосування 25 жовтня, які зафіксували спостерігачі ОПРОРИ, читайте тут

Помітили порушення – дзвоніть 102. Або ж повідомляйте спостерігачам ОПОРИ.