У період з 6 по 21 жовтня Громадянська мережа ОПОРА зафіксувала ознаки порушення правил ведення передвиборної агітації у кількох містах Херсонської області.

У Херсоні спостерігачі ОПОРИ звернулися з дев’ятьма заявами до поліції стосовно агітаційних порушень. У різних мікрорайонах міста були зафіксовані білборди без вихідних даних із символікою таких політичних партій: «Батьківщина», «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», «Херсонці».

Також ОПОРА зафіксувала банери на агітаційних наметах політичних партій «Радикальна партія Олега Ляшка», «Свобода» та «Батьківщина», які не містили інформацію про замовника, наклад, відповідальних за друк та місце виготовлення.  

У заборонених місцях для агітації, зокрема на зупинках громадського транспорту, виявили рекламу трьох політичних партій – «Голос», «Опозиційна платформа – За життя» та «Нам тут жити!».

У Генічеську зафіксовано чотири білборди політичних партій «Наш край» та «Нам тут жити», які не містили вихідних даних.

У Каховці ОПОРА звернулася до поліції стосовно розміщення агітаційних матеріалів партій «УДАР» та «Слуга народу» з порушенням виборчого законодавства. Зокрема, конструкція, на якій розміщений агітаційний борд «Слуги народу», можливо, встановлена з порушенням правил благоустрою. Поліція зафіксувала ймовірне порушення. 

Також виявлено ознаки порушення правил ведення передвиборної агітації у селищі Новотроїцьке та селі Чкалове.

Нагадаємо, що відповідно до частин 1, 2, 4 та 5 статті 51 Виборчого кодексу України (далі – Кодекс) передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата, організацію партії – суб’єктів виборчого процесу. Одним із видів передвиборної агітації є розміщення друкованих агітаційних матеріалів чи політичної реклами на носіях зовнішньої реклами. Передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів, партій – суб’єктів виборчого процесу, якщо інше не передбачено Кодексом. Друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про підприємство, що здійснило друк, або інформацію, що друк здійснено з використанням обладнання відповідного кандидата або партії, яка висунула кандидата, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. Виготовлення та поширення друкованих агітаційних матеріалів, що не містять таких відомостей, забороняється згідно із частиною 13 статті 57 Кодексу.

Відповідно до статті 212-13 КУпАП виготовлення або замовлення виготовлення під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також згідно з частиною 17 статті 57 Виборчого кодексу України забороняється розміщення матеріалів передвиборної агітації у транспортних засобах громадського користування та на їх зовнішній поверхні, у тому числі таксі, розміщення таких матеріалів у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, зупинках громадського транспорту, а також розповсюдження матеріалів передвиборної агітації через телерадіотрансляційні або інші інформаційні мережі сповіщання пасажирів та інформаційні табло у приміщеннях станцій та вагонах метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, на зупинках громадського транспорту, на проїзних разових, місячних чи інших квитках. За такі дії передбачена адміністративна відповідальність за ст. 212-14 КУПАП: «Порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях громадянином – тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ч. 1). Порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи матеріалів політичної реклами підприємствами –розповсюджувачами реклами тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ч. 2)».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)