На Вінниччині спостерігачі ОПОРИ протягом останніх тижнів перед днем голосування продовжували фіксувати так звану передвиборчу благодійність від кандидатів у депутати місцевих рад. Хтось із них надавав подарунки освітнім закладам, хтось організував будівництво дитячих майданчиків, ремонти храмів тощо.

Так, кандидат у депутати Вінницької міської ради від осередку партії «Слуга народу» Артем Сіваш вирішив збудувати дитячий майданчик. Про це він розмістив кілька розповідей на сторінці «Артем Сіваш – округ 5» у соцмережі «Facebook».

«Як я вже зазначив у попередньому пості, я, кандидат у депутати до Вінницької міської ради від 5 виборчого округу, Сіваш Артем, вирішив з власної ініціативи збудувати дитячий спортивно-ігровий майданчик за адресою вул. Юрія Клена, 12. Сьогодні провели зустріч із мешканцями цього та сусідніх будинків, обмінювались ідеями з приводу облаштування та обговорювали інші проблеми мешканців. Поки що не готовий дати точну відповідь, на запитання «коли саме буде готовий?», однак буду інформувати Вас на своїх сторінках у соцмережах про кожен етап робіт», - написав кандидат у дописі від 13 жовтня. Про черговий етап будівництва майданчика він поінформував у дописі за 20 жовтня.

Кандидат у депутати обласної ради від осередку політичної партії ВО «Батьківщина» та чинний депутат обласної ради Геннадій Мазур розповів, що він разом із дружиною відвідав церкву в селі Глибочок і подарував священнику ризи.

«…На прохання місцевого священика отця Андрія мали можливість для громади подарувати облачення священнослужителя – ризи. Також взяли участь в їх освяченні», - написав Геннадій Мазур на своїй фейсбук-сторінці.

У дописі за 21 жовтня Геннадій Мазур поінформував про ремонт церкви в селі Велика Стратіївка.

«Не під вибори, як дехто казав, а для людей. Продовжуємо ремонт храму Різдва Богородиці, який знаходиться в селі Велика Стратіївка. Тому сьогодні з Гордіївським сільським головою Штефанюком В.Ф. оглянули хід виконання робіт. Майстри обіцяють до неділі закінчити. Непогано виходить!», - написав Геннадій Мазур.

Також Брацлавський селищний голова Віталій Мазур 20 жовтня повідомив про залучення спонсорських коштів на ремонт храму.

«До Брацлавської селищної ради звернулась Матвєєва Анна Григорівна від імені парафіян храму «Покрови Пресвятої Богородиці», що на Слободі та громади старовірів з проханням надати допомогу в ремонті даху, який почав протікати. Вирішили дану проблему без залучення бюджетних коштів, за що подяка Дончику Сергію Федоровичу, який надав спонсорську допомогу. Роботи розпочато і невдовзі храм буде відремонтовано», - зазначив 20 жовтня Віталій Мазур на своїй сторінці у «Facebook». Згодом він же розмістив заклик підтримати Сергія Дончика як кандидата-самовисуванця в депутати селищної ради.

21 жовтня у «Facebook» на сторінці Галини Кравчук було опубліковано допис, у якому висловлюється подяка кандидатові на посаду голови Теплицької селищної ради Володимиру Ладубу за цінний подарунок для дитячого садка.

«Від імені батьків, вихованців Погорільського ДНЗ і від себе особисто хочу висловити слова великої вдячності політичній партії «За майбутнє» і особисто Ладубу Володимиру Володимировичу (кандидату на посаду голови Теплицької ОТГ) за такий цінний подарунок для наших діток, якого ми дуже потребували. Хочеться побажати успіху і підтримки виборців, бо це політична сила, яка не словом а ділом дійсно ДОПОМАГАЄ», - йдеться в дописі, який проілюстровано фотографією з написом «Володимир Ладуб – кандидат на посаду голови Теплицької об’єднаної територіальної громади та Вінниччині» та фотографією електричної плити з написом «Дякуємо».

Зустріч кандидата в депутати обласної ради Вігена Товмасяна (генеральний директор приватної клініки «Товмед», голова обласного осередку політичної партії «Сила і честь») із виборцями у місті Ямпіль відбулась, зокрема, і в форматі прийому пацієнтів. Інформацію про це та відеоролик із фрагментами зустрічі було розміщено 21 жовтня на фейсбук-сторінці «Політична партія «Сила і Честь» Вінниччина».

У відеоролику зафіксовано, що Віген Товмасян, представляючи кандидата на посаду Ямпільського міського голови від цієї політсили Анатолія Комара, зазначив: «Я можу на себе взяти зобов’язання, наприклад, кожних пів року приїхати 10 чоловік оперувати безкоштовно. Це в рік 20 чоловік. За 5 років, 5-річну каденцію нашого Анатолія Миколайовича, я обіцяю сто чоловік оперувати безкоштовно…».

«…на даній зустрічі було укладено договір про 100 безкоштовних оперативних втручань по зняттю болю місцевому населенню за каденцію. Тобто, протягом п’яти років Товмасян Віген Володимирович буде безкоштовно оперувати пацієнтів із даного міста у відношенні 10 операцій на кожних півроку. І на завершення продуктивного дня, Товмасян Віген Володимирович безкоштовно прооперував п’ять місцевих жителів та надав 6 консультації у місцевому фельдшерському-акушерському пункті», - йдеться в дописі на сторінці партійного осередку.

Віген Товмасян зареєстрований кандидатом у депутати обласної ради від осередку партії «Сила і честь» (1-й номер у списку).

Також 22 жовтня на фейсбук-сторінці «Дмитро Шмигун – кандидат в депутати Липовецької ОТГ» з’явився допис про те, що коштом кандидата побудовано автобусну зупинку.

«Почувши прохання людей вирішив зробити добру справу та побудувати зупинку, яка має приносити людям користь. Так би мовити не пустими обіцянками про світле майбутнє, а реальними справами продемонстрував серйозність намірів співпраці та врахування побажань щодо вирішення людських проблем. Маю надію, що вибори завершаться, а добрі справи залишаться. Люди пам’ятатимуть, берегтимуть та цінуватимуть. Позаяк не може бути інакше з добрими справами зробленими спільними зусиллями. Завжди відкритий до Ваших пропозицій для розвитку нашої об’єднаної громади. Будемо й надалі спільно вирішувати їх!», - йдеться у дописі.

Як зазначено на сайті ЦВК, Дмитро Шмигун є кандидатом у депутати Липовецької міської ради від осередку партії «Європейська солідарність».

ОПОРА закликає кандидатів припинити практику піару на передачі цінних подарунків, допомоги, будівництві дитячих майданчиків, адже це не відповідає стандартам чесних та вільних виборів. Передвиборна агітація здійснюється різними способами (ст. 57 Виборчого кодексу України), а це зокрема збори громадян, зустрічі з виборцями, проведення дебатів та дискусій, обговорення положень передвиборних програм та політичної діяльності кандидатів, партій тощо. Саме така агітація є суспільно необхідною, а не та, що супроводжується або згодом слідує за наданням виборцям, їх дітям, релігійним чи територіальним громадам матеріальних цінностей та послуг.

ОПОРА нагадує, що згідно з частиною 6 статті 57 Виборчого кодексу України, забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії. 

Відповідно до ч. 3 ст. 160 Кримінального кодексу України, надання виборцям, учасникам референдуму, юридичним особам неправомірної вигоди, що супроводжується передвиборною агітацією або агітацією з референдуму, згадуванням імені кандидата, назви політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, або використанням зображення кандидата, символіки політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, - караються обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

У цій статті під неправомірною вигодою слід розуміти продукти харчування, спиртні напої та тютюнові вироби, незалежно від їх вартості, а також грошові кошти, товари (крім матеріалів агітації, визначених законом), послуги, роботи, пільги, переваги, подарункові сертифікати, цінні папери, кредити, лотерейні білети, інші матеріальні та нематеріальні активи, вартість яких перевищує 0,06 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (перевищує 63,06 грн), які на безоплатних або на інших пільгових умовах пропонуються, обіцяються, надаються кандидатам, виборцям, учасникам референдуму або членам виборчої комісії, комісії з референдуму чи одержуються зазначеними особами.  

Експерти Громадянської мережі ОПОРА підготували детальний текстовий експлейнер по всіх дотичних нормах законодавства, аби детально розібратися, що таке підкуп виборців та які дії в разі його виявлення.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)