Напередодні дня голосування на місцевих виборах 2020 року на Чернігівщині представники партії «За Майбутнє» розповсюдили медичні маски з брендуванням партії та запропонували виборцям вдягнути ці маски в день виборів під час відвідування дільниць. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Пандемія COVID-19 та знаходження Чернігова в червоній карантинній зоні вимагає обов’язкового носіння захисних масок в місцях скупчення людей. Окрім того, Кабінет Міністрів України затвердив протиепідемічні заходи під час виборів. Серед рекомендацій, зокрема, є  - прийти на дільницю в масці.

Напередодні дня голосування партія «За Майбутнє» через мережу волонтерів розповсюджує медичні захисні маски, на яких є маркування логотипу партії.

Окрім захисних масок роздавали пам’ятки виборців, де вказана інформація про кандидатів партії «За Майбутнє» та їх номери у виборчому списку, які необхідно буде вносити в бюлетень.

«Цю маску ви зможете вдягнути 25 жовтня,» – стверджував волонтер, який передавав пакету потенційному виборцю, спостерігачу ОПОРИ.

«Перебування громадянина в масці, яка брендована політичною символікою в день голосування, може розцінюватися поліцейськими як агітація поза строками. Адже частиною 3 статті 52 Виборчого кодексу чітко встановлено, що передвиборна агітація напередодні дня голосування та в день голосування забороняється. Відповідальність за такі дії передбачена статтею 212-10 КУпАП(накладення штрафу на громадян від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п'ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, ред.)», – зазначає радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА.

Нагадаємо, що згідно з ч. 6 ст. 57 Виборчого кодексу України забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян).

Нагадаємо, що попередньо партія «За Майбутнє» на Чернігівщині через мережу волонтерів збирала інформацію про виборців, шляхом підписання договорів та отримання безкоштовних енергоефективних LED ламп, коробки від яких брендовані партійною символікою «За Майбутнє», зображенням Антона Полякова й представниками  по мікрорайонам від команди партії. Окрім цього, волонтери дзвонили людям, які надали свої контакти та підписали договір, щодо надання матеріальної допомоги від партії.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)