19 жовтня у мережі «Фейсбук» з’явилося відеоінтерв’ю із чинною кандидаткою в депутати до Білоцерківської міської ради від політичної партії «За майбутнє» Юлією Курінною. У ньому вона критично відгукувалася про чинного Білоцерківського міського голову, а також однопартійця й кандидата на посаду міського голови Білої Церкви Геннадія Дикого. Однак, опісля появи відео у мережі, партійний осередок назвав такі дії фейком та «чорним піаром» проти їхньої команди.

У соціальній мережі Фейсбук на сторінці «Bila Tserkva Post» 19 жовтня опублікували інтерв’ю із чинною кандидаткою в місцеві депутати від політичної партії «За майбутнє» Юлією Курінною. У ньому на запитання ведучого щодо діяльності місцевої Білоцерківської влади Юлія Курінна досить критично оцінювала її дії та не підтримувала міського голову Геннадія Дикого. Також опис публікації носить маніпулятивний характер та оціночні судження щодо висловів кандидатки. Відео на сторінці «Bila Tserkva Post» було марковане логотипом політсили «За майбутнє» та мало вигляд новини, що стосувалася нещодавніх подій.

Того ж дня зі спростуванням та викриттям передвиборчих технологій конкурентів на онлайн-конференцію вийшли чинний міський голова і кандидат на цю ж посаду Геннадій Дикий та кандидатка в місцеві депутати Юлія Курінна. Вони повідомили про фейковість оприлюдненого відео та про його монтаж. Юлія Курінна зазначила – цьому інтерв’ю телеканалу «Крокус TV» вже 2 роки і тоді вона ще не була членкинею політичної сили «За майбутнє». Кандидати оприлюднили своє відеозвернення на Фейсбук-сторінці «Телебачення Білої Церкви БЦТВ BCTV».

Під час пошуку у мережі Youtube спостерігачі ОПОРИ знайшли інтерв’ю Юлії Курінної в цій же студії, однак марковане воно вже січнем 2019 року. Згідно із повною версією відео, тоді Юлія Курінна була головою Білоцерківської районної організації партії «Народний рух України», а не кандидаткою в депутати міської ради від партії «За майбутнє», як це подавали під час публікації в буцім-то новому інтерв’ю.

Громадянська мережа ОПОРА намагалася поспілкуватися з представниками Фейсбук-спільноти «Bila Tserkva Post». Однак на момент публікації новини жодної відповіді до ОПОРИ не надійшло.

Нагадаємо, розповсюдження матеріалів, що містять завідомо неправдиві відомості, має ознаки здійснення передвиборної агітації у формах і засобами, що суперечать Конституції або законам України, за що передбачена адміністративна відповідальність у вигляді накладення на розповсюджувача штрафу в розмірі від 30 до 50 неоподаткованих мінімумів громадян (ст. 212-10 КУпАП).

У той же час передбачена відповідальність і для засобу масової інформації, який розміщує матеріали з порушення передбаченого законом порядку ведення передвиборної агітації. Штраф може бути накладений Державним комітетом з питань телебачення та радіомовлення у розмірі від 10 до 50 неоподаткованих мінімумів громадян (ст. 212-9 КУпАП). Отже, законодавець окреслив чіткі вимоги щодо інформації, яка подається в ЗМІ, та встановив відповідальність за їх порушення. 

Поняття «засіб масової інформації» визначено кількома нормативними актами: Закон України «Про Інформацію» та Закон України «Про пресу та інші засоби масової інформації». Відповідно маємо два визначення. У ЗУ «Про інформацію» йдеться: «Засоби  масової  інформації  -  засоби, призначені для публічного поширення друкованої або аудіовізуальної інформації».

Законом «Про пресу» визначено, що засіб масової інформації - це газети, журнали, теле- і радіопрограми, кінодокументалістика, інші періодичні форми публічного розповсюдження масової інформації. З огляду на наведені норми, ні сайти в мережі Інтернет, ні інформаційні сторінки у соціальних мережах не підпадають під категорію «засіб масової інформації».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.