Для запорізьких представників політичних сил залишається актуальною участь у екологічних акціях. На зміну вересневим колективним суботникам прийшло масове висаджування дерев у жовтні. Тривають ініціативи окремих депутатів у благоустрої мешканців громад. Політична партія «Порядок» скаржиться на системне нищення своїх агітаційних матеріалів. 

З 1 по 20 жовтня ОПОРА слідкувала за активністю політичних сил та кандидатів на місцевих виборах у Запорізькій області, що відбудуться 25 жовтня. До уваги взяті повідомлення на інформаційних сайтах, дописи в соціальних мережах, вулична агітація та власні спостереження за заходами.

Можливі ознаки непрямого підкупу виборців

Олег Панченко, кандидат у депутати Запорізької міської ради від партії «Слуга народу» розповів 30 вересня та 1 жовтня, що він як представник благодійний фонду «Україна в серці» взяв участь у роздачі їжі пенсіонерам та людям з інвалідністю. Це відбувалося як просто неба, так і адресно.

За даними онлайн сервісу перевірки контрагентів «YouControl», благодійний фонд «Україна в серці» зареєстрований 26 червня 2017 року. Серед його засновників зазначені Наталія Можчіль та Олег Панченко. Згідно з вказаного у Facebook статусу вони перебувають у сімейних відносинах.

Офіційний сайт Енергодарської міської ради сповістив, що 9 жовтня міський голова Енергодара Павло Музика привітав колектив Дитячої художньої школи з ювілеєм. З такої нагоди співробітникам закладу надали в подарунок мікрохвильову піч. Громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Запорізькій області Денис Прядко спрямував запит до Енергодарської міськради із проханням надати роз’яснення, за які кошти придбали цей подарунок.

16 жовтня інформаційний портал «Акцент» повідомив, що народний депутат України, заступник голови партії ВО «Батьківщина» Сергій Соболєв передав Запорізькій дитячій міській лікарні №5 чек на 10 000 грн. Зазначається, що кошти мають піти на придбання захисних масок, антисептиків, дезінфікуючих засобів та інших медичних засобів. На світлині, що ілюструє публікацію окрім згаданого нардепа присутній голова Запорізького обласного осередку партії ВО «Батьківщина» Владислав Куценко.

17 жовтня голова селищної ради Балабине Володимир Сосуновський опублікував допис про те, що Запорізький міський центр допомоги забезпечив сто родин Балабине, Кушугуму та Малокатеринівки продуктовими наборами.

ОПОРА спробувала зв’язатися із згаданим центром для з’ясування обставин цієї акції. Однак номери мобільних телефонів, вказані на сайті організації, виявилися недійсними. А остання активність на сторінці центру у фейсбуку зазначена вереснем 2019 року.

У коментарі ОПОРІ телефоном Володимир Сосуновський зазначив, що ініціатива з видачі продуктових наборів надійшла до нього від Запорізького міського центр допомоги, де і визначалися населені пункти та родини, яким надаватиметься підтримка. Дмитро Матюхін, який вказаний директором центру не фігурує на сайті ЦВК як кандидат у депутати Запорізької обласної, районної та Кушугумської селищної рад. 

Вулична агітація

У вуличному просторі окрім білбордів, сітілайтів та розміщення агітаційних наметів більшої динаміки у жовтні набуло розміщення банерів на пересувних поверхнях і стінах приміщень. А також стихійне поширення афіш і листівок. Часом цей процес відбувався з порушенням правил благоустрою. Зокрема, помічені такі матеріали на підтримку кандидатів у депутати Вадима Курси, Анатолія Куртєва, Надії Сєвальнєвої, Олександра Трюхана, Олени Чакмазової тощо. В окремих випадках матеріали фіксуються в середині житлових будинків на дошках оголошень.

Триває агітаційна практика із автопробігами. 14 жовтня такий захід із використанням партійних та державних прапорів провела у Запоріжжі «Партія Шарія».

19 жовтня в Запоріжжі автопробіг здійснили представники кандидата у міські голови Запоріжжя від «Радикальної партії Олега Ляшка» Юрія Ружина. 

https://www.youtube.com/watch?v=95eYGkNp6iU&feature=youtu.be

Активність у соціальних мережах

Порівняно із вересням у жовтні зросла кількість агітаційних дописів у Facebook на правах реклами. Ці матеріали не лише містять інформацію про діяльність політичних сил та кандидатів на виборах, але й доносять супутню до виборчого процесу інформацію. Так, на правах реклами розміщено допис від сайту «ZP-inform» про те, що невідомі особи пошкодили агітаційні банери кандидата на посаду голови Кушугумської територіальної громади від партії «Єднання» Дмитра Майстра. Інший рекламний допис від цього ж сайту розповідає, що за 5 років своєї депутатської каденції Дмитро Майстро придбав 6 дитячих і спортивних майданчиків для селища Кушугум та виділив кошти для закупівлі тренажерів для Будинку культури і спорту селища Балабине.

А на  сторінці партії «Єднання» розповідається про придбання і встановлення системи відеоспостереження для селища Малокатеринівка. Згідно з викладеним текстом кошти на ці роботи виділено з депутатського фонду Дмитра Майстра. Інший допис тут сповіщає про фінансування будівництва міні-футбольного поля в селі Охрімівка депутатом Геннадієм Шевченком.

Депутат Запорізької міської ради Михайло Прасол продовжує висвітлювати свою участь у благоустрої мешканців Запоріжжя. Окремі напрямки цієї діяльності – облаштування спортивних майданчиків у дворах та ремонтування ганку і заміна вікон у житлових будинках. При цьому використовуються згадка та символіка політичної партії міського голови Володимира Буряка «Єднання».

Сторінка обласного осередку партії «Європейська солідарність» у відеоролику та супутньому до нього тексті розповіла про висадку на Хортиці представниками цієї політсили 300 дубів. 

Висадку дубів провів і місцевий осередок партії «Порядок». Також поблизу міської ради Запоріжжя він організував акцію протесту проти завищених тарифів на послуги ЖКГ та виступив за підвищення якості комунальних послуг.

Рекламний допис повідомив про участь кандидатки на посади міської голови Запоріжжя Олесі Крамаренко та кандидата у депутати Запорізької міськради Михайла Квятковського від партії «За майбутнє» у суботнику біля дитсадка «Горбиночка».

Події супутні до виборчого процесу та агітації

Зі слів кандидата у депутати до Запорізької міськради від партії «Сила людей» Анатолія Демченка, на зупинці вул. Сталеварів агітатори за одну з політичних сил з необачності призвели до нещасного випадку з літньою жінкою.

Кандидатка в депутати Запорізької міської ради від партії «Європейська Солідарність» Олена Шевченко повідомила, що на площі Пушкіна у Запоріжжі водій автівки пошкодив намет партії «Наш Край».

На сторінці партії «Порядок» говориться про системне нищення їхніх агітаційних бордів та наметів.

У спільноті «Рідний Мелітополь» виклали світлину, згідно з якою роздрукований рахунок від міськводоканалу містив ознаки політичної агітації.

20 жовтня до представника Громадянської мережі ОПОРА у Запорізькій області звернулися із телефонним опитуванням. Зазначалося, що проект здійснюється компанією «Рейтинг». Серед запитань було прохання назвати політичну партію, за яку віддали б голос, якби вибори до Верховної Ради відбувалися у найближчий тиждень. Інша низка питань пов’язана із всенародним опитуванням громадської думки 25 жовтня на виборчих дільницях, що ініціював президент України Володимир Зеленський.

Згідно з ч. 6 ст. 57 Виборчого кодексу України забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 51 Виборчого кодексу України, передвиборна агітація може здійснюватися і шляхом розповсюдження виборчих листівок, плакатів та інших друкованих агітаційних матеріалів чи друкованих видань, в яких розміщено матеріали передвиборної агітації.

Варто також зазначити, що експерти ОПОРИ підготували детальний текстовий експлейнер про різновиди підкупу виборців, відповідальність за нього та алгоритми дій з боку суб’єктів виборчого процесу, виборців та поліції.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.