Впродовж тижня (12 – 17 жовтня) у Полтаві та Кременчуці пошкодили білборди, сітілайти та банери «Опозиційної платформи – За життя». Також у Полтаві фарбою облили кілька білбордів з рекламою кандидатів від ВО «Батьківщина» та «Європейської солідарності».

На початку тижня у Кременчуці порвали банери «Опозиційної платформи – За життя», розташовані на металевих щитах у середмісті.

Пізніше фарбою пошкодили білборд з рекламою кандидатів від ОПЗЖ на посади Кременчуцького міського голови та у депутати міської ради.

Фото з телеграм-каналу «Х*евый Кременчуг»

Посеред тижня червоною фарбою закидали і білборд із зображенням кандидатки на посаду Полтавського міського голови від «Опозиційної платформи – За життя» Оксани Деркач. Також фарбою пошкодили ще кілька білбордів з рекламою політичної сили. Крім того, спостерігачі ОПОРИ зафіксували у Полтаві сітілайт із зіпсованими агітаційними матеріалами ОПЗЖ .

фото kolo.news

15 жовтня на власній сторінці у Facebook заступник голови регіональної організації «Опозиційної платформи – За життя» у Полтаві  Євген Момонт опублікував відео, де зафіксовано пошкодження зовнішньої реклами на будівлі місцевого партійного осередку. «З приводу псування банерів на офісі ми звернулися до поліції. Щодо пошкоджених білбордів по місту — спершу оглянемо всі конструкції, оцінимо ситуацію, а тоді напишемо нову заяву», — прокоментував політик.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували також пошкоджені червоною фарбою білборди кандидата на посаду Полтавського міського голови від ВО «Батьківщина» Андрія Матковського. Пошкодили кілька  агітматеріалів у різних районах міста.

«Це — агонія з боку кандидатів, які не мають ні виборчої програми, ні політичної культури. В поліцію обов'язково звернемося», — сказав ОПОРІ прессекретар Андрія Матковського Ігор Кужик.

Пошкодженими фарбою виявилися і білборди та сітілайти кандидата на посаду Полтавського міського голови від «Європейської солідарності» Андрія Карпова. В обласному штабі партії повідомили, що теж готують заяву до поліції.

2

Речник Головного управління Нацполіції Полтавської області Юрій Сулаєв говорить: «Повідомлення, пов’язані з виборчим процесом, правоохоронці отримують часто. «Наразі маємо 163 повідомлення, відкрито 16 карних проваджень та складено 44 протоколи про адміністративне правопорушення» — наводить статистику посадовець. Пошкодження білбордів фарбою, говорить Юрій Сулаєв, зазвичай кваліфікують як дрібне хуліганство. Такі дії тягнуть за собою накладення штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб.»

 

За коментарями звертайтеся:

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт |Фейсбук |Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)