ОПОРА проаналізувала рішення міських територіальних виборчих комісій  Рівненської області, які є центрами новоутворених районів щодо створення дільничних виборчих комісій. Фокус уваги зосереджено на таких політичних силах: ВО «Батьківщина», «Голос», «Європейська солідарність», «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя»,  «За майбутнє». Серед них найбільше місць у ДВК отримали представники політичних партій «Слуга Народу», ВО «Батьківщина» та «Європейська солідарність».

Частина 1 статті 204 Виборчого Кодексу визначає, що дільнична виборча комісія утворюється відповідною міською чи районною у місті, сільською, селищною виборчою комісією не пізніш як за п’ятнадцять днів до дня виборів у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії. 

Таким чином, до 9 жовтня включно територіальні виборчі комісії мали утворити ДВК.

Представники місцевих організацій політичних партій, про утворення депутатських фракцій яких оголошено на першій черговій сесії Верховної Ради України поточного скликання (не більше двох осіб до складу кожної дільничної виборчої комісії) та місцевої організації політичної партії, яка уклала угоду про політичну співпрацю на відповідних місцевих виборах з депутатською групою, про утворення якої оголошено на сесії Верховної Ради України не пізніше 1 січня року, в якому відбуваються вибори (не більше однієї особи до складу кожної дільничної виборчої комісії) включаються до складу ДВК за умови наявності відповідних подань та їх відповідності встановленим Виборчим Кодексом вимогам без проведення жеребкування.

Таким чином, політичні партії, які мають парламентські фракції (ВО «Батьківщина», «Голос», «Європейська солідарність», «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя»), або партії, які уклали угоду про співпрацю із відповідною депутатською групою («За майбутнє», “Солідарність жінок України”) мають більші можливості отримати представництво у складі ДВК. Саме тому у дослідженні зосередили увагу саме на них.

Одразу зауважимо, що представників від партії “Солідарність жінок України” у складі ДВК районних центрів Рівненщини немає взагалі.

Рівненська міська ТВК утворила 111 дільничних виборчих комісій. Жінок у керівному складі більше – 291, а чоловіків – 42. У складі ДВК було стільки представників таких партій:

Назва партії

Загалом членів комісії

У керівному складі

ВО «Батьківщина»

274

48

«Голос»

51

9

«Європейська Солідарність»

222

39

«За Майбутнє»

111

21

«Слуга Народу»

222

36

«Опозиційна платформа – За життя»

158

30

Дубенська міська ТВК утворила 21 дільничну виборчу комісію. Більшість у керівному складі – жінки – їх 55, а чоловіків – лише 5. У складі ДВК було стільки представників таких партій:

Назва партії

Загалом членів комісії

У керівному складі

ВО «Батьківщина»

39

7

«Голос»

18

3

«Європейська Солідарність»

39

8

«За Майбутнє»

18

3

«Слуга Народу»

61

8

«Опозиційна платформа – За життя»

21

3

Вараська міська ТВК утворила 27 дільничних виборчих комісій. Більшість у керівному складі комісій займають жінки – 75 жінок та всього 6 чоловіків. У складі ДВК було стільки представників таких партій:

Назва партії

Загалом членів комісії

У керівному складі

ВО «Батьківщина»

52

17

«Голос»

15

4

«Європейська Солідарність»

54

8

«За Майбутнє»

27

9

«Слуга Народу»

53

12

«Опозиційна платформа – За життя»

7

3

Сарненська міська ТВК утворила 50 дільничних виборчих комісій. Жінок у керівному складі – 132, а чоловіків - всього 18.  У складі ДВК було стільки представників таких партій:

Назва партії

Загалом членів комісії

У керівному складі

ВО «Батьківщина»

101

36

«Голос»

-

-

«Європейська Солідарність»

100

32

«За Майбутнє»

48

4

«Слуга Народу»

147

28

«Опозиційна платформа – За життя»

46

13

Таким чином, у районних центрах було утворено 209 виборчих дільниць. Найбільше представництво у них отримали парламентські партії – «Слуга Народу» (483 члени комісії), ВО «Батьківщина» (466 членів комісії) та «Європейська Солідарність» (415 членів комісії). Менше представництво у партій «Опозиційна платформа – За життя» (232 члени комісії), «За Майбутнє» (204 члени комісії) та «Голос» (84 члени комісії).

Найбільше керівних посад з аналізованих політичних сил отримали представники ВО «Батьківщина» - 108, «Європейська Солідарність» - 87, «Слуга Народу»  - 84, інші менше - «Опозиційна платформа – За життя»  - 49, «За Майбутнє» - 37, далі – «Голос» - 16. Усі ці партії разом отримали 336 керівних посад, що становить 53,8% від загальної кількості керівних посад у складі ДВК районних центрів Рівненської області. 

Щодо гендерного складу, то із 624 керівних посад у складі аналізованих ДВК 553 жінки і лише 71 чоловік.


Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.