Члени дільничної виборчої комісії №120173 звернулись до ОПОРИ через проблеми з доступом до списків виборців. З’ясувалося, що в деяких селах громади для участі у голосуванні на виборах зареєструвалися особи, які не проживають за зазначеними адресами. ОПОРА звернулася до поліції з проханням розслідувати ймовірне правопорушення.

До спостерігачів ОПОРИ звернулись члени ДВК №120173, яка розміщена за адресою вул. Південна, б. №44, с. Зелене Поле, Криворізький р-н, Дніпропетровська область. Секретарка комісії Олена Донченко поскаржилася, що вона не може отримати доступ до списків виборців, щоб почати їх опрацьовувати. З її слів, голова ДВК Катерина Стаднічук закрила списки виборців у сейфі і не дозволяє секретарю з ними працювати. Також секретарка ДВК розповіла ОПОРІ, що під час першого засідання ДВК, яке відбулося 7 жовтня, її не запросили до кабінету, де проходило засідання. «Мені сказали написати протокол, але як я його можу написати, не знаючи про що говорилося на засіданні», - сказала Олена Донченко.

Спостерігачка ОПОРИ відвідала ДВК №120173. Голова комісії Катерина Стаднічук дозволила спостерігачці ОПОРИ ознайомитись зі списками виборців, а відмову секретарю ДВК працювати зі списками виборців прокоментувала наступним чином: «В нас ще немає на чому працювати, куди виписувати списки виборців. В чому сенс їх переписувати просто на папірець? Як тільки нам дадуть документи, ми будемо з ними працювати і виписувати», - сказала Катерина Стаднічук.

Тетяна Ковальчук, членкиня ДВК №120173, розповіла ОПОРІ, що їй було допучено розносити запрошення виборцям. Вона звернула увагу на те, що виписані п’ять запрошень на адресу квартири, де ніхто не проживає. На адресу однієї квартири виписані запрошення на власника квартири та ще чотирьох осіб, яких ніхто з сусідів жодного разу не бачив. Ці чоловіки мають різні прізвища. Ймовірно, вони змінили виборчу адресу перед виборами. «Там точно зараз ніхто не проживає, ми, сусіди про це добре знаємо. В мене є підозра, що хтось готує фальсифікацію результатів виборів», - говорить Тетяна Ковальчук.

І це не поодинокий випадок. Члени ДВК стверджують, що подібна ситуація склалася і в с. Високе Поле, де в будинку по вул. Політаєва проживають дві людини, але зараз свою виборчу адресу тут  зареєстрували ще три виборця. На вулицях Молодіжна та Південна також з’явилися виборці, яких ніхто з сусідів не знає.

Згідно з даними сайту Державного реєстру виборців, на ДВК № 120173 (с. Зелене Поле, с. Високе Поле, с. Лісове, с. Новопокровка) кількість виборців складає 648 осіб. Станом на 31 липня їх було 569.

До Глеюватської сільської громади прибули 124 особи, які змінили виборчу адресу перед голосуванням на місцевих виборах. Приміром, до громади майже мільйонного Кривого Рогу прибули 170 осіб.

ОПОРА направила запит старості Шевченківської сільської ради Світлані Гришиній щодо отримання даних про кількість осіб, які проживають за адресами, де додалися виборці. 17 жовтня спостерігач ОПОРИ зареєстрував повідомлення про можливе порушення законодавства у Криворізькому районному відділенні поліції.

У п. 4 ст. 20 Закону України «Про Державний реєстр виборців» зазначено «у разі звернення виборця із заявою щодо зміни виборчої адреси, пов'язаної або не пов'язаної із зміною реєстрації місця проживання відповідно до Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні", орган ведення Реєстру вивчає обґрунтованість заяви. За підсумками вивчення керівник органу ведення Реєстру може прийняти таке рішення: 1) видати розпорядження про внесення до Реєстру зміни щодо виборчої адреси виборця (якщо зміна виборчої адреси виборця відбувається в межах території, на яку поширюються повноваження цього органу ведення Реєстру); 2) звернутися до розпорядника Реєстру щодо доручення органові ведення Реєстру за попередньою виборчою адресою виборця внести до Реєстру зміни щодо виборчої адреси виборця (якщо попередня виборча адреса виборця не належить до території, на яку поширюються повноваження цього органу ведення Реєстру); 3) відмовити виборцю у внесенні зміни до його виборчої адреси».

У п. 2 ч. 2 ст. 207 Виборчого Кодексу України говориться, що дільнична виборча комісія «отримує список виборців від органу ведення Державного реєстру виборців, складає список виборців у випадках, передбачених цим Кодексом, надає його для загального ознайомлення та у випадках, передбачених цим Кодексом, вносить до нього зміни».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)