Протягом вересня та жовтня представники ОПОРИ фіксують випадки з ознаками «чорного піару» та публікації неперевіреної інформації у Харкові, Балаклії, Ізюмі та Дергачах. Найбільше елементи чорного піару були направлені проти партії «Блок Кернеса – Успішний Харків».

Так, кандидат в депутати Харківської міськради Анатолій Родзинський розповсюджував на своїй сторінці у Facebook та ЗМІ інформацію, що  чинний міський голова та кандидат в міські голови від «Блоку Кернеса – Успішний Харків» Геннадій Кернес не може розмовляти.

«Мозок мера пошкоджений настільки, що він точно не здатний говорити, і виникають великі сумніви чи може він ясно мислити. Однак група "сучих псів" мера приховує цю інформацію від харків'ян!», - писав Родзинський.

В Харківській міськраді назвали вислови Родзинського брудною технологією.

Директор Департаменту у справах інформації та зв'язків з громадськістю Юрій Сідоренко заявив, що фейки розкручуються на телеканалах та інтернет-сайтах, пов'язаних з партією «Опозиційна платформа - За життя».

«Від цієї політсили вчора виступив дешевий клоун на прізвище Родзинський. Він заявив, що у Геннадія Кернеса сталися інсульт і втрата мови, і він про це, нібито, точно знає безпосередньо з берлінської клініки «Шаріте». Але де Родзинський, а де «Шаріте»? Таку інформацію йому б там просто не дали. Ми ж знали, що подібні спекуляції з боку «ОПЗЖ» почнуться приблизно за два тижні до дня виборів. Зараз ця інформація активно розганяється, і робиться це з однією метою - натягнути хоч якісь голоси за непрохідного кандидата від цієї партії Олександра Фельдмана. Ще раз підкреслюю: жодного інсульту, ніякої втрати мови у Геннадія Кернеса немає, все це відбувається лише в запаленій уяві його політичних опонентів», - зазначив Юрій Сідоренко.

Також Родзинський репостив публікації зі сторінки «Успешные Харькова», де головна картинка – це карикатура на логотип партії «Блок Кернеса – Успішний Харків».

Також там було опубліковано відео з назвою «Он вам не Гепа».

На сайті партії публікації на цій сторінці назвали спекуляціями.

Активно використовувалися маніпуляції і в телеграм-каналах.

Наприклад, у телеграм-каналі «Ху*вый Харьков» запостили картинку з підкорегованим плакатом «Блоку Кернеса – Успішний Харків». Фразу «Кернес - наш мер», змінили на «Кернес - наш умер».

На сторінці «Успішна Дергачівщина» розміщають маніпулятивні пости щодо кандидата в міські голови від «Слуги народу» Костянтина Жидкова. Так, на афіші щодо проведення уроку йоги на стадіоні в Дергачах, Жидкову намалювали вуса, а у пості написали, що кандидату місце у цирку.

«Закликаємо небайдужих дергачівців прийти і запропонувати жителю Харкова Жидкову провести урок йоги не на нашому стадіоні, а у харківському цирку, де йому саме місце!», - написали у пабліку.

В Facebook також розмістили серію відеонарізок з ознаками «чорного піару» присвячену кандидату на посаду Ізюмського міського голови від партії «Опозиційна платформа – за життя» Анатолію Фомічевському. Цикл цих роликів, які розміщені на сторінці «Григорій Донець-Захаржевський», назвали «Кандидат». Зокрема, перша серія мала назву «Толік-Алкоголік йде на вибори».

Крім того, в Балаклії та Боровій з'явилися оголошення про проведення концерту за підтримки кандидата в депутати Харківської обласної ради Віктора Остапчука.

В партії «Блок Кернеса – Успішний Харків» заявили, що афіша є фейком.

У телеграм-каналі «ГубернаТор», який є лояльним до голови Харківської ОДА Олексія Кучера, виявили маніпуляцію стосовно партії «Блок Світличної Разом!».

Під фото порожнього будмайданчика написали, що «так виглядає 1 000 000 000 гривень, витрачених головою ОДА Світличною на харківський онкоцентр». І що «зрозуміло звідки гроші на сотні бордів та десятки палаток».

Маніпуляція в тому, що 1 млрд. грн. на будівництво онкоцентру у Харкові не витрачалося.

За даними порталу публічних коштів Є-Дата, Департамент капітального будівництва Харківської ОДА перерахував генпідряднику ПАТ «Трест-Житлобуд-1» на роботи, пов’язані з будівництвом онконцентру, близько 40 млн. грн. З них 10,8 млн грн. на придбання матеріалів.

В свою чергу у телеграм-каналі «Слобожанський ліфтер», який є лояльним до «Блоку Світличної Разом!» опублікували пост з неперевіреними даними, що стосувався кандидата на посаду міського голови, голови Харківської ОДА Олексія Кучера.

У пості було зазначено, що на утримання квартири бойовика ЛНР Шалімова Кучер витратив понад 100 тис грн.

«Губернатор прикордоної області оказав фінансову допомогу терористичній організаціх ЛНР на 100 тис. грн.», - йшлось у пості.

Відповідно до ч. 5 ст. 57 Виборчого кодексу України забороняється поширення завідомо неправдивих відомостей про кандидата, партію (організацію партії) - суб’єктів виборчого процесу. Засіб масової інформації, що оприлюднив інформацію, яку кандидат, партія (організація партії) вважають явно недостовірною, не пізніш як через три дні після дня оприлюднення таких матеріалів, але не пізніш як за два дні до дня виборів зобов’язаний надати кандидату, партії (організації партії), стосовно яких поширено недостовірні відомості, на їхню вимогу можливість спростувати такі матеріали: надати такий самий ефірний час відповідно на телебаченні чи радіо або опублікувати в друкованому засобі масової інформації наданий кандидатом чи партією (організацією партії) матеріал, який має бути набраний таким самим шрифтом і розміщений під рубрикою "Спростування" на тому самому місці шпальти в обсязі не меншому, ніж обсяг повідомлення, що спростовується. Спростування повинно містити посилання на відповідну публікацію в друкованому засобі масової інформації, передачу на телебаченні або радіо та на факти, що спростовуються. Спростування має бути оприлюднено без додатків, коментарів і скорочень та здійснюється за рахунок коштів засобу масової інформації.

Згідно з частиною 1 статті 277 Цивільного кодексу України фізична особа, особисті немайнові права якої порушено внаслідок поширення про неї та (або) членів її сім'ї недостовірної інформації, має право на відповідь, а також на спростування цієї інформації.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)