В останній день реєстрації кандидатів 29 вересня Менська територіальна виборча комісія скасувала реєстрацію кандидата на посаду менського міського голови Геннадія Примакова на цю ж посаду, мотивуючи це членством в іншій партії, а не тій, від якої має намір балотуватися. 3 жовтня суд визнав протиправним та скасував це рішення ТВК. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Кандидат на посаду менського міського голови Геннадій Примаков подав документи на реєстрацію від партії «Рідний Дім», куди, за його словами, він перейшов ще в липні.  Раніше він був членом Радикальної партії, проте заявив, що написав заяву про вихід на голову партії та передав її в партійний офіс. Втім, до Менської ТВК надійшла скарга від представників Радикальної партії, що Генадій Примаков ще досі є її членом і не може балотуватися від іншої партії. Через це ТВК скасувала реєстрацію кандидата.

«10 липня я прийняв для себе рішення покинути Радикальну партію, про що повідомив на своїй Фейсбук сторінці, і йду в (партію - ред.)

Коли почались виборчі перегони, я написав заяву лідеру партії, яку заніс в передвиборчий офіс і передав керівнику штабу. Менська місцева ТВК вже деяким кандидатам на посаду міського голови видала посвідчення, і я запитав, чому не видали мені. Мені відповіли, що вирішили в останній день проводити. І в ТВК сказали, що вже є скарга Радикальної партії. Я сказав: надайте мені скаргу. Мені сказали, там не страшна скарга, не звертайте уваги. На засідання ТВК приїхав головний «козак» Радикальної Партії Василь Омельченко, адвокат цієї партії. Я надав комісії всі докази щодо виходу з Радикальної Партії (ред.)», – прокоментував ситуацію Генадій Примаков, міський голова міста Мена.

Зі скаргою на таке рішення ТВК Генадій Примаков звернувся до Центральної виборчої комісії, а пізніше до суду. При цьому, міський голова зазначив, що отримав рішення комісії без підписів з орфографічними помилками, а при намаганні отримати протокол з підписами йому сказали, що голови ТВК нема на місці. Спостерігачам ОПОРИ не вдалось отримати та ознайомитись з постановою ТВК, у відкритих джерелах вона також не оприлюднена.

30 вересня відбулась акція на підтримку Генадія Примакова в місті Мена, організована його соратниками.

Як повідомив Геннадій Примаков, 1 жовтня відбулось перше судове засідання щодо відмови в реєстрації, однак рішення в цей день винесено не було. На другому засіданні представники Радикальної партії наголошували, що рішення ТВК є правомірним й у поданих Геннадієм Примаковим документах містяться недостовірні дані про його партійність, що він і досі є членом Радикальної Партії, а також заявили про відсутність заяви про вихід з партії у журналі вхідної документації. Проте суд не прийняв до уваги посилання на відсутність записів вхідної документації, оскільки недотримання ведення внутрішнього діловодства покладається на саму партію.

Відтак Чернігівський окружний адміністративний суд 3 жовтня у справі № 620/4292/20 визнав протиправними дії Менської міської ТВК щодо скасування реєстрації кандидата на посаду Менського міського голови Генадія Примакова від Чернігівської обласної організації політичної партії «Рідний Дім» та скасував цю постанову.

Відповідно ч. 2 ст. 230 Виборчого кодексу України Територіальна виборча комісія приймає рішення про скасування реєстрації кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, окремого кандидата у депутати, включеного до єдиного та/або єдиного та територіального виборчих списків організації партії (під час виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, районної у місті, а також міської, сільської, селищної ради (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше) із виключенням його з відповідних виборчих списків, про скасування реєстрації окремого кандидата у депутати у багатомандатному виборчому окрузі (під час виборів депутатів сільських, селищних, міських рад (територіальних громад з кількістю виборців до 10 тисяч) у разі звернення організації партії не пізніш як за дев’ятнадцять днів до дня голосування щодо скасування реєстрації кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови відповідно до рішення, прийнятого у порядку, передбаченому статутом партії, яке додається до такого звернення. Зазначені документи підписуються керівником та засвідчуються печаткою організації партії, а в разі її відсутності - печаткою організації партії вищого рівня або печаткою партії.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)