Кременчуцька міська територіальна виборча комісія на засіданні відмовила у реєстрації кандидатів від «Європейської солідарності», втім Полтавський окружний адміністративний суд скасував це рішення. Члени Кременчуцької міської територіальної виборчої комісії звернулись за роз’ясненнями до Центральної виборчої комісії. І лише через тиждень кандидатів від політсили зареєстрували.

29 вересня члени Кременчуцької міської територіальної виборчої комісії винесли рішення про відмову у реєстрації усіх кандидатів у депутати Кременчуцької міськради від політичної партії «Європейська солідарність».   

Члени комісії оголосили, що партія завчасно не попередила ТВК про проведення партійної конференції щодо висування кандидатів. Також було виявлено невідповідність заяв про реєстрацію кандидатів та доданих до них документів. Партія висунула 42 кандидати, проте були відсутні окремі особисті заяви кандидатів, заяви про наявність чи відсутність заборгованості, копії паспортів. 

Перед засіданням ТВК, 28 та 29 вересня, 13 осіб, включених до списку ПП «Європейська Солідарність», подали до комісії заяви про відмову балотуватися. Це призвело до кількості кандидатів на округах менше ніж 5, що суперечить ч. 5 ст. 219 ВК України. Також через відмови потенційних кандидатів не можливо було дотримання гендерної квоти. Тож у реєстрації усіх кандидатів у депутати Кременчуцької міськради від політичної партії «Європейська солідарність» політичній силі відмовили. 

Тоді ж члени комісії одноголосно зареєстрували кандидата від політсили на посаду Кременчуцького міського голови Сергія Яроша.

2 жовтня на Театральній площі Полтави відбувся мітинг «Захистимо закон і справедливість в Україні», про що заздалегідь повідомили у Facebook. На сцені виступали кандидат від «Євросолідарності» на посаду Полтавського міського голови Андрій Карпов, його кременчуцький колега Сергій Ярош, нардеп Микола Княжицький та інші представники політичної сили.

Після мітингу учасники організованою колоною направилися до Полтавського окружного адміністративного суду.

Того ж дня Полтавський окружний адмінсуд скасував рішення Кременчуцької міської ТВК, зобов’язавши комісію повторно розглянути документи, подані політичною силою.

«Якщо ТВК штучно протидіятиме вільному волевиявленню, партія вимагатиме притягнути її членів до кримінальної відповідальності» — написав народний депутат від «Європейської солідарності» Микола Княжицький у коментарі ОПОРІ.

Проте, на засіданні Кременчуцької міської ТВК, що відбулося 7 жовтня, реєструвати кандидатів у депутати Кременчуцької міської ради від «Європейської солідарності» не стали. Член комісії Дмитро Мельник заявив, що члени ТВК звернулися з апеляційною скаргою щодо рішення Полтавського окружного адмінсуду, та її не задовольнили.

Також, за словами Дмитра Мельника, у період між розглядом скарги у суді першої та апеляційної інстанцій на адресу ТВК надійшли заяви від чотирьох потенційних кандидатів у депутати міської ради від «Європейської солідарності».

«Цими заявами особи повідомляли, що вони ще до моменту проведення партійної конференції, 23 вересня, звернулися до партії з проханням не подавати їхні документи на реєстрацію. Заяви були нотаріально посвідчені. Але відносно заяви, поданої від його імені, один з потенційних кандидатів засвідчив, що там стоїть не його підпис. Тому наша комісія відреагувала і звернулася із заявою про вчинення кримінального правопорушення до Кременчуцького відділу поліції і за нею було порушене карне провадження», — сказав член міської ТВК.

Речник Головного управління Нацполіції Полтавщини Юрій Сулаєв повідомив, що нині правоохоронці опрацьовують 13 кримінальних проваджень, пов’язаних з виборчим процесом, частина  з яких стосується підробки документів.

«Згідно зі ст. 158Кримінального кодексу України, підробка або незаконне виготовлення виборчої документації карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років» — розповів Юрій Сулаєв.

Члени ж Кременчуцької міської ТВК, за словами Дмитра Мельника, прийняли рішення звернутися до ЦВК за роз’ясненнями, як діяти у такому випадку. Після отримання відповідних роз’яснень комісія має негайно зібратися на засідання для прийняття рішення стосовно реєстрації кандидатів у депутати Кременчуцької міськради від «Європейської солідарності». Тож жеребкування порядкових номерів політичних партій у бюлетені на виборах до Кременчуцької міськради члени ТВК провели без включення туди кандидатів від політсили.

«Рішення звернутися до ЦВК не виносили на голосування. Тому партія звернулася до ЦВК і до поліції. Якщо не буде результату, знову підемо до суду відповідно до закону» — прокоментував ОПОРІ народний депутат від «Європейської солідарності» Микола Княжицький.

Вдень 8 жовтня нардеп оприлюднив фото скарги Полтавської територіальної організації партії на бездіяльність Кременчуцької міської ТВК, поданої до Центральної виборчої комісії. У дописі парламентар заявив, що партія вимагає розформувати ТВК, що «нахабно порушує закон».

Ввечері 8 жовтня члени Кременчуцької міської ТВК знову зібралися на засідання, де першим питанням порядку денного була реєстрація або відмова у реєстрації кандидатів від партії «Європейська солідарність». За словами члена ТВК Дмитра Мельника, представники комісії вже спілкувалися з представниками ЦВК.

«Загальна фраза, яка прозвучала під час нашого спілкування з працівниками Центрального апарату ЦВК: «Приймайте рішення щодо реєстрації цих кандидатів» — повідомив член Кременчуцької міської ТВК Дмитро Мельник.

Враховуючи, що частина потенційних кандидатів у депутати Кременчуцької міської ради від «Європейської солідарності» не подала до ТВК повного пакету необхідних документів, а також заяви окремих висуванців про відмову балотуватися, зареєстрували 24 кандидати від політсили.

«Апарат ЦВК не є суб’єктом владних повноважень. Рішення ЦВК приймаються на засіданнях. Ні вчора, ні сьогодні питання не розглядалося, тож посилання на спілкування з апаратом ЦВК є недоречним» — відзначила присутня на засіданні юристка штабу «Європейської солідарності» Ірина Гандзюк.  

У свою чергу, члени Кременчуцької міської ТВК внесли зміни до виборчих бюлетенів до Кременчуцької міської ради. Враховуючи, що жеребкування порядкових номерів політичних партій відбулося напередодні, «Європейська солідарність» отримала 14-й — останній номер у списку.

Так само 8 жовтня на сайті ЦВК з’явилася постанова № 362 про заміни у територіальних виборчих комісіях. Дві сталися і у Кременчуцькій міській ТВК: там замінили, зокрема, й вищезгаданого Дмитра Мельника (його місце у комісії посів Максим Басай), а також Оксану Кузьменко (замість неї працюватиме Юлія Росенко). Обидві заміни відбулися серед представників партії «Європейська солідарність».

Оновлення. 9 жовтня до Полтавського окружного адмінсуду звернулася кандидатка у депутати Кременчуцької міськради від партії «Слуга народу». Про це на своїй сторінці повідомив, зокрема, народний депутат України від політсили Олексій Мовчан. Позивачка вимагала визнати дії Кременчуцької міської ТВК з реєстрації виборчого списку «Європейської солідарності» протиправними.

15 жовтня у Єдиному реєстрі судових рішень оприлюднили рішення суду, у якому йдеться, що вказаний позов залишили без задоволення. Цього ж дня на сторінці «Слуга народу – Кременчук» з’явилася заява політичної сили, де сказано про те, що представники партії подаватимуть апеляцію на рішення Полтавського окружного адмінсуду. Також у тексті йдеться, що після подачі заяви до адміністративного суду представниця «Слуги народу» зазнає цькування у соцмережах та ЗМІ.

Нагадаємо, що відповідно до ч. 6 ст. 227 Виборчого кодексу України територіальна виборча комісія не пізніш як на п'ятий день з дня прийняття заяви організації партії про реєстрацію кандидатів у депутати та доданих до неї необхідних документів приймає рішення про реєстрацію кандидатів у депутати або про відмову в їх реєстрації.

За додатковою інформацією звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт |Фейсбук |Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)